Presedintele George Bush a lansat o provocare presedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit publicatiei The Independent, doar asa poate fi catalogata insistenta cu care Bush, aflat acum in Romania, sustine aderarea Georgiei si Ucrainei la NATO. Rusia a demonstrat deja ca o astfel de insistenta nu duce decat la o noua escaladare a tensiunilor in relatiile dintre Moscova si Washington.

Washington Post: Bush are o arma secreta impotriva lui Putin

Insistenta presedintelui american, George Bush, de a sustine aderarea la NATO a Ucrainei si Georgiei, precum si convingerea lui in succesul negocierile cu Vladimir Putin legate de sistemul de aparare antiracheta permite sa se afirme ca Bush stie ceva ce este, deocamdat, necunoscut comunitatii internationale. Dupa cum scrie Washington Post, arma secreta a lui Bush in confruntarea lui cu Putin in privinta amplasarii scutului antiracheta in Europa de Est poate fi acceptul lui Bush de a inchide orchii la unele chestiuni importante pentru Putin, precum neproliferarea nucleara si nivelul democratiei din Rusia.

Washington Post: Bush nu va accepta compromisuri la NATO

Sustinerea acordata de presedintele George Bush planului de aderare la NATO a Ucrainei si a Georgiei risca sa complice nu doar relatiile dintre SUA si Rusia, dar si cu Franta si Germania. Potrivit cotidianului The Washington Post, surse apropiate liderului de la Casa Alba au aratat ca in aceasta chestiune Bush nu intentioneaza sa accepte refuzul membrilor NATO pentru extindere. Bush nu are de gand sa acorde Rusiei dreptul de a decide soarta Aliantei. “Asta este o dezbatere NATO, este treaba NATO, iar decizia va apartine tot NATO”, a spus purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino.

Financial Times: Ucraina si Georgia vor fi primite in NATO in 2010

Este putin probabil ca Ucraina si Georgia sa primeasca acces la statututul de membru NATO, pentru ca tarile europene nu vor sa distruga echilibrul de forte din Europa. Potrivit Financial Times, in pofida sprijinului afisat de SUA, Europa nu vrea sa complice relatiile cu Rusie din cauza primirii in Alianta a fostelor republici sovietice. Despre asta se vorbeste in varianta de lucru a comunicatului comun al diplomatilor din tarile europene. Conform diferitelor surse, comunicatul recomanda ca problema aderarii Ucrainei si Georgiei sa fie amanata pentru 2010.

Guardian: britanicii nu cred in aderarea Ucrainei si Georgiei

Diplomatii britanici nu cred ca Ucraina si Georgia vor fi invitate sa intre in NATO la summitul de la Bucuresti. Dupa cum a relatat pentru Guardian unul din diplomatii familiarizati cu situatia, in pofida pozitiei Washingtonului in aceasta chestiune, este destul de putin probabil ca punctul de vedere al SUA sa fie imprumutat de alte state, in special de Franta si Germania.