Cel puțin cinci migranți au murit marți în încercarea de a traversa Canalul Mânecii spre Marea Britanie, dintr-o zonă aflată în apropierea orașului francez Wimereux, a anunțat poliția locală citată de Reuters.

Canalul Mânecii, o rută importantă de migrațieFoto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Paza de coastă franceză a confirmat că o operațiune de salvare a poliției a găsit mai multe „corpuri fără viață”, în urma unei încercări eșuate de a traversa Canalul Mânecii.

Un purtător de cuvânt al gărzii de coastă a declarat că agenții săi încă efectuează căutări pe mare, după ceea ce oficialul a numit o dimineață „aglomerată”, cu mai multe încercări de traversare.

Încercările au avut loc după ce camera superioară a parlamentului britanic a adoptat luni seară o lege care va permite guvernului britanic să trimită solicitanții de azil în Rwanda, în loc să rămână în Marea Britanie pentru procesare.

Oprirea fluxului de migranți este o prioritate pentru guvernul premierului britanic Rishi Sunak, care spune că planul Rwanda va acționa ca un factor de descurajare. Organizațiile pentru drepturile omului și alți critici spun că strategia este inumană.

Ziarul La Voix du Nord a precizat că aproximativ 100 de migranți au fost salvați marți dimineață, trei elicoptere și mai multe bărci de salvare luând parte la operațiune.

Zeci de mii de migranți - mulți dintre ei fugind de războaiele și sărăcia din Africa, Orientul Mijlociu și Asia - au ajuns în ultimii ani în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii în bărci mici, în călătorii riscante organizate de bandele de traficanți de persoane.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate rute de navigație din lume, iar curenții sunt puternici, ceea ce face ca traversarea cu bărci mici să fie periculoasă.

De obicei, traficanții de persoane supraîncarcă ambarcațiunile, iar acestea riscă să fie lovite de valuri și scufundate, în timp ce încearcă să ajungă pe coastele britanice.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a dat asigurări luni că totul este „gata” pentru a expulza solicitanţii de azil în Rwanda „indiferent ce se întâmplă”.

„Suntem gata. Planurile sunt făcute. Şi aceste zboruri vor decola, indiferent ce se întâmplă”, a afirmat prim-ministrul în cadrul unei conferinţe de presă destinate prezentării mijloacelor utilizate de guvern pentru a organiza aceste expulzări.

Rishi Sunak a spus că primele zboruri cu solicitanţi de azil spre Rwanda vor decola în 10-12 săptămâni. În declaraţii susţinute la biroul său din Downing Street, Sunak a mai afirmat că nu va prezenta detaliile operaţionale exacte ale planului, dar a menţionat că guvernul s-a pregătit temeinic.