Orașul olandez Amsterdam nu va mai permite construirea de noi clădiri hoteliere, ca parte a luptei împotriva turismului de masă, au anunțat autoritățile locale.

Terasa in AmsterdamFoto: Ramon van Flymen / AFP / Profimedia

„Vrem să facem și să păstrăm orașul locuibil pentru locuitori și vizitatori. Acest lucru înseamnă: fără turism excesiv, fără hoteluri noi și fără mai mult de 20 de milioane de înnoptări hoteliere de către turiști pe an", se arată într-un comunicat citat de Reuters.

În Amsterdam va mai putea fi construit un hotel nou doar dacă un alt hotel se închide, dacă numărul de locuri de cazare nu crește și dacă noul hotel va fi mai bun, de exemplu mai sustenabil.

Cu toate acestea, regula nu se aplică noilor hoteluri care au obținut deja o autorizație.

Orașul olandez a încercat în mod activ să limiteze numărul de turiști, care se ridică la câteva milioane pe an, în principal prin descurajarea turismului sexual și a celui legat de droguri în cartierul roșu.

Vara trecută, Amsterdamul a făcut un prim pas spre interzicerea navelor mari de croazieră în cadrul unor planuri mai ample de reducere a turismului de masă și a poluării.

De asemenea, în luna mai a anului trecut, a intrat în vigoare o interdicție de a fuma marijuana pe străzile din Cartierul Roșu din Amsterdam, parte a unui efort al primei femei primar al orașului de a curăța zona.

În Spania s-a ajuns la proteste și greve contra turismului de masă

Noua măsură anunțată de Amsterdam vine într-un context în care în mai multe orașe europene au avut loc demonstrații împotriva turismului de masă care afectează calitatea vieții locuitorilor.

Mii de persoane au protestat sâmbătă în Tenerife, cerând ca insula spaniolă să limiteze temporar sosirile de turişti pentru a stopa o explozie a închirierilor de vacanţe pe termen scurt şi a construcţiei de hoteluri, care duce la creşterea costurilor locuinţelor pentru localnici.

Marşuri mai mici au avut loc și în alte zone ale grupului de insule şi în alte oraşe spaniole, toate fiind organizate de organizaţii de mediu înainte de sezonul de vârf al vacanţelor de vară.

Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând autorităţile să încerce să concilieze bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial. Spaniolii au recurs la proteste, greve și mesaje inventive ca să descurajeze turiștii.care vor să le viziteze țara.

Proteste ale spaniolilor faţă de supraturism au avut loc încă din anii 2010, în special la Barcelona. Însă după pauza creată de Covid-19, se pare că exasperarea a ajuns la o nouă cotă, în condiţiile în care anul trecut Spania a găzduit un număr record de 85,1 milioane de turişti străini.

la finele lunii martie, Sevilia (sud) a anunţat că dorește să introducă accesul plătit, pentru non-rezidenţi, în celebra piaţă centrală Plaza de Espana.

De asemenea, Barcelona a șters o linie de autobuz din Google și Apple Maps pentru că era folosită frecvent de turiști spre nemulțumirea localnicilor