La reuniunea G7 a miniștrilor de externe de pe insula italiană Capri, care a avut loc joi, americanii au încercat să-i mobilizeze pe europeni pentru a face presiuni asupra Chinei, care, potrivit Washingtonului, sprijină tot mai mult efortul de război al Rusiei, a cărei armată este angajată în Ucraina, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea pe această temă în timpul unei sesiuni de lucru consacrate invaziei Ucrainei și sprijinului acordat acestei țări, care se confruntă de mai bine de doi ani cu trupele rusești, potrivit unor surse diplomatice americane.

Americanii speră în special ca statele europene să facă presiuni asupra Beijingului pentru a-și reduce sprijinul militar acordat Rusiei, în condițiile în care, după cum recunoaște Washingtonul, forțele rusești câștigă teren pe teritoriul ucrainean.

Pe lângă Statele Unite, din G7 mai fac parte Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Japonia și Italia, care deține președinția în acest an.

China „ajută Rusia să ducă acest război într-un mod care reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci, sincer, pentru întreaga Europă”, a declarat jurnaliștilor un înalt oficial american sub rezerva anonimatului, relatând „discuții intense” pe această temă joi.

El a vorbit despre o „conștientizare crescândă” din partea europenilor în această privință și a spus că acest avertisment ar trebui inclus în comunicatul final al G7 de vineri.

Statele Unite afirmă că observă de luni de zile transferul de echipamente din China către Rusia, pe care Moscova le folosește pentru a-și reconstrui industria de apărare, iar acest lucru se reflectă pe câmpul de luptă din Ucraina.

Joi dimineață, șeful diplomației americane, alături de omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, a subliniat „nevoia urgentă” de a spori sprijinul pentru Ucraina, care a fost din nou ținta unor lovituri rusești ucigașe cu o zi înainte (18 morți).

Pentru aceasta, Congresul american va trebui să adopte un pachet bugetar de 61 de miliarde de dolari, blocat de luni de zile, dar care urmează să fie supus votului sâmbătă.

„Este o chestiune de viață și de moarte”, a pledat ministrul ucrainean, pentru care furnizarea de echipamente de apărare antiaeriană către țara sa este prioritatea numărul unu a G7.

Blinken în China

Washingtonul a stabilit o linie roșie pentru China - să nu furnizeze arme direct Rusiei pentru războiul său din Ucraina - și până în prezent nu a existat nicio dovadă contrarie.

Dar Statele Unite denunță din ce în ce mai mult sprijinul acordat de Beijing Rusiei pe ușa din spate și stabilesc acum o legătură directă cu războiul din Ucraina, pe fondul apropierii sino-ruse.

Această presiune americană vine în momentul în care Blinken urmează să viziteze China, la o dată care nu a fost încă anunțată oficial.

Aflat marți în vizită la Beijing, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut președintelui chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt „campaniei sale fără sens” din Ucraina.

Statele Unite au adresat în ultima vreme avertismente repetate Beijingului, iar problema sprijinului militar acordat Rusiei s-a aflat pe agenda unei conversații recente între Joe Biden și omologul său chinez.

China ajută Rusia cu „cea mai mare expansiune militară de la epoca sovietică încoace și într-un ritm mai mare decât am crezut că este posibil” la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute un oficial american de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Pentru a ilustra sprijinul Beijingului pentru complexul militar-industrial al Rusiei, Washingtonul a citat achizițiile masive de componente electronice, mașini-unelte și explozibili de către Moscova.

De asemenea, Washingtonul a acuzat „entități chineze și rusești că lucrează împreună pentru a produce drone” în Rusia.

În detaliu, potrivit informațiilor de care dispune guvernul american, în ultimele trei luni ale anului 2023, „peste 70% din importurile de mașini-unelte ale Rusiei au provenit din China”, ceea ce, potrivit acestora, le-a permis rușilor să își sporească producția de rachete balistice.

Potrivit Washingtonului, China furnizează Rusiei și motoare de drone și sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră, precum și nitroceluloză, folosită la fabricarea obuzelor de artilerie.