Israelul pune în aplicare măsurile cerute de Statele Unite privind creşterea livrărilor de ajutoare umanitare către Fâșia Gaza, a afirmat vineri preşedintele american Joe Biden, la o zi după o convorbire telefonică avută cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Întrebat de reporteri, la Casa Albă, dacă în cursul acestei convorbiri cu Netanyahu a ameninţat că va opri ajutorul militar către Israel, Biden a răspuns: „Le-am cerut să facă ceea ce fac”.

Statele Unite au emis joi cea mai puternică mustrare publică la adresa Israelului de la începutul războiului din Fâșia Gaza, condiționând sprijinul pentru ofensiva Israelului de măsuri concrete pentru a garanta siguranța lucrătorilor umanitari și a civililor palestinieni.

În cadrul apelului telefonic cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele american Joe Biden, un susținător ferm al Israelului până în prezent, a cerut o încetare imediată a focului, după ce un atac israelian asupra unui convoi umanitar al World Central Kitchen a ucis șapte lucrători din domeniul ajutorului alimentar.

Casa Albă a transmis că Biden „a clarificat necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de pași specifici, concreți și măsurabili pentru a aborda problema victimelor civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari”.

Biden „a precizat că politica SUA cu privire la Gaza va fi determinată de evaluarea noastră a acțiunii imediate a Israelului asupra acestor pași”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Declarația a reflectat o schimbare bruscă a tonului lui Biden și, pentru ceea ce pare a fi pentru prima dată, un set de obligații atașate sprijinului continuu al SUA. Biden a susținut cu fermitate Israelul, chiar și atunci când alte guverne occidentale au încercat să pună mai multă presiune asupra Israelului.

Discuția cu Netanyahu a marcat prima dată când SUA au sugerat că va condiționa sprijinul său continuu, prin amenințarea cu schimbarea politicii SUA va fi posibilă dacă Israelul nu abordează situația umanitară din enclava palestiniană. Biden și-a canalizat propria frustrare, împreună cu presiunea crescândă din partea bazei sale politice de stânga din Partidul Democrat pentru a opri uciderea civililor din Gaza.

Într-o declarație de presă susținută după apelul telefonic, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat să detalieze ce schimbări specifice va face SUA în politica sa față de Israel și Gaza. El a spus că Washingtonul speră să vadă un anunț privind măsurile luate de Israel în „orele și zilele următoare”.