Statele Unite au emis joi cea mai puternică mustrare publică la adresa Israelului de la începutul războiului din Gaza, condiționând sprijinul pentru ofensiva Israelului de măsuri concrete pentru a garanta siguranța lucrătorilor umanitari și a civililor palestinieni, relatează Reuters.

Joe Biden și Benjamin NetanyahuFoto: Miriam Alster / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden, un susținător ferm al Israelului până în prezent, a cerut o încetare imediată a focului într-un apel cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în urma unui atac israelian asupra unui convoi umanitar al World Central Kitchen, care a ucis șapte lucrători din domeniul ajutorului alimentar.

Casa Albă a transmis că Biden „a clarificat necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de pași specifici, concreți și măsurabili pentru a aborda problemelor victimelor civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari”.

Biden „a precizat că politica SUA cu privire la Gaza va fi determinată de evaluarea noastră a acțiunii imediate a Israelului asupra acestor pași”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Declarația a reflectat o schimbare bruscă a tonului lui Biden și, pentru ceea ce pare a fi pentru prima dată, un set de obligații atașate sprijinului continuu al SUA. Biden a susținut cu fermitate Israelul, chiar și atunci când alte guverne occidentale au încercat să pună mai multă presiune asupra Israelului.

Discuția cu Netanyahu a marcat prima dată când SUA au sugerat că va condiționa sprijinul său continuu, prin amenințarea cu schimbarea politicii SUA va fi posibilă dacă Israelul nu abordează situația umanitară din enclava palestiniană. Biden și-a canalizat propria frustrare, împreună cu presiunea crescândă din partea bazei sale politice de stânga din Partidul Democrat pentru a opri uciderea civililor din Gaza.

Într-o declarație de presă susținută după apelul telefonic, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat să detalieze ce schimbări specifice va face SUA în politica sa față de Israel și Gaza.

El a spus că Washingtonul speră să vadă un anunț privind măsurile luate de Israel în „orele și zilele următoare”.

Luni, Israelul a lansat un atac care a ucis șapte lucrători ai grupului World Central Kitchen, fondat de celebrul bucătar Jose Andres.

Andres a declarat miercuri pentru Reuters că atacul israelian i-a vizat pe lucrătorii săi „sistematic, mașină după mașină”.

Israelul a declarat joi că va ajusta tacticile în războiul din Gaza după ce a descris atacul drept rezultatul unei identificări greșite.

Casa Albă l-a descris pe Biden ca fiind revoltat de atac, dar, înainte de apelul de joi, președintele nu a făcut nicio schimbare fundamentală în sprijinul ferm al Washingtonului pentru Israel în conflictul său împotriva grupării palestiniene Hamas.

În timpul apelului, Biden „a subliniat că o încetare imediată a focului este esențială pentru a stabiliza și a îmbunătăți situația umanitară și pentru a proteja civilii nevinovați”, a spus Casa Albă.

Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să-și împuternicească negociatorii să încheie un acord pentru a aduce acasă ostaticii capturați de Hamas în atacul său mortal din 7 octombrie.