Ungaria și Ucraina nu au ajuns la un numitor comun privind restabilirii depline a drepturilor pierdute de minoritatea maghiară din Ucraina, prin modificarea legii învățământului de către Kiev, a anunțat ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, după reuniunea grupului de lucru comun privind educaţia, înfiinţat de guvernul ungar şi cel ucrainean, potrivit MTI citat de News.ro.

Peter SzijjartoFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ministrul a declarat joi, într-o conferinţă de presă care a urmat reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, că rămâne nerezolvată disputa serioasă pe care Budapesta o are cu Kievul cu privire la drepturile comunităţii maghiare din Ucraina, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Budapesta.

„Insistăm asupra faptului că Ucraina trebuie să redea comunităţii maghiare drepturile pe care le-a avut deja în urmă cu nouă ani, drepturi care reprezintă o garanţie, astfel încât comunitatea maghiară să îşi poată păstra identitatea prin utilizarea limbii materne în sistemul de învăţământ, în cultură, în administraţia publică şi chiar în mass-media”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

„Nu ne vom mulţumi cu mai puţin de atât, iar partenerii noştri ucraineni ştiu acest lucru, chiar dacă uneori se prefac că nu ştiu”, a adăugat ministrul.

În acelaşi timp, Péter Szijjártó a afirmat că este o veste bună faptul că, săptămâna viitoare, grupul comun de lucru din domeniul educaţiei se va reuni din nou, iar liderii grupului se vor întâlni şi separat, şi speră că acest lucru va aduce mai aproape procesul de refacere a drepturilor pierdute.