Guvernul danez l-a demis miercuri pe Flemming Lentfer, șeful Apărării din statul nordic, deoarece acesta nu a raportat defecțiunile apărute la sistemul de armament al unei fregate în timpul unui atac al militanților Houthi în Marea Roșie, luna trecută, scrie Reuters.

Nave de razboi daneze Foto: Emil Helms / AFP / Profimedia

Potrivit site-ului danez de știri militare OLFI, Flemming Lentfer nu l-a informat pe ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, despre incidentul în care a fost implicată fregata Ivar Huitfeldt, desfășurată în Marea Roșie ca parte a unei operațiuni conduse de SUA pentru a apăra navele comerciale de atacurile militanților Houthi.

Pe 9 martie, sistemele de apărare antiaeriană ale fregatei au cedat în timp ce nava era angajată într-o confruntare cu militanții, a relatat OLFI, citând un raport al comandantului navei. Incidentul i-a pus în pericol pe cei 175 de marinari aflați la bordul navei.

Documentul menționa, de asemenea, o problemă cu sistemul de muniție al navei de război, care a făcut ca jumătate din proiectilele trase să explodeze înainte de a-și atinge ținta.

„Înțelegerea noastră clară este că problema este cunoscută de ani de zile, fără a exista sentimentul de urgență necesar pentru a o rezolva”, ar fi scris comandantul fregatei.

Nava de război a respins în cele din urmă atacul rebelilor Houthi, doborând patru drone deasupra Mării Roșii, scrie Politico.

Ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că nu a fost la curent cu defecțiunile fregatei până la apariția relatărilor din presă despre incident, adăugând că Lentfer își va părăsi imediat postul, Michael Wiggers Hyldgaard urmând să îl înlocuiască ca șef interimar al apărării.

„Având în vedere provocările cu care ne confruntăm, este nevoie de un nou șef al Apărării”, a declarat Poulsen, care a subliniat că nu mai poate avea încredere în Lentfer.

Militanții Houthi au atacat în mod repetat zeci de nave în Marea Roșie și în Golful Aden cu drone și rachete începând din octombrie, susținând că vizează vapoarele care au legătură cu Israelul, din solidaritate cu palestinienii din Gaza.

Însă marea majoritate a navelor pe care le-au atacat nu sunt nici israeliene și nici nu au ca destinație această țară.