O cezariană în locul unui avort convențional, americance care nu pot consulta un medic înainte de a douăsprezecea săptămână de sarcină: un raport publicat marți în Louisiana arată cum afectează interdicțiile privind avortul îngrijirea acordată femeilor însărcinate, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Patru organizații, printre care Center for Reproductive Rights și Physicians for Human Rights, au realizat un studiu între mai și noiembrie 2023 în rândul practicienilor și pacienților din acest stat conservator din sudul Statelor Unite, unul dintre cele mai restrictive în materie de avort.

Louisiana a interzis practic toate avorturile de când Curtea Supremă a SUA a anulat garanția federală privind avortul în vara anului 2022. Problema avortului ar urma să cântărească mult în alegerile prezidențiale din noiembrie, care, în absența unor surprize, se vor disputa între democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump.

În raportul lor, organizațiile avertizează că excepțiile prevăzute pentru avort în Louisiana sunt „înguste și prost definite” și că acestea provoacă „teamă” și „confuzie” în rândul pacientelor și al medicilor lor.

Una dintre consecințele pentru unele femei însărcinate a fost refuzul de a fi examinate în primele 12 săptămâni de sarcină, „când avorturile spontane sunt mai frecvente”, potrivit textului, unitățile temându-se că vor trebui să se confrunte cu o problemă de sănătate care ar necesita un avort și că se vor expune la urmărire penală.

O femeie însărcinată care a suferit avorturi spontane în trecut a declarat în raport că a încercat să facă o programare la mai mulți medici.

„Mi s-a spus: Nu, ne pare rău. Noua noastră politică este să trebuiască să aștepți 12 săptămâni”, a descris ea.

„Când am întrebat de ce (...), ea mi-a spus direct „interdicția avortului este nouă. Încă încercăm să ne dăm seama cum să ne adaptăm la ea”, a adăugat ea.

Și totuși, examinările din primul trimestru pot fi cruciale, în special pentru a detecta anomalii.

Poate și mai frapant este faptul că, citând practicieni, raportul afirmă că, în unele cazuri de complicații care pun viața în pericol, „în cazul în care se efectuează un avort, medicii recurg mai frecvent la (...) o cezariană, o intervenție chirurgicală invazivă folosită pentru a aduce pe lume un făt sau un copil printr-o incizie abdominală”, în locul unui avort convențional.

Aceasta pentru a evita orice suspiciune de avort, a declarat un medic de urgență citat în studiu. (foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)