Marea reformă agrară promisă de dictatorul Robert Mugabe, făcută prin confiscarea terenurilor fermierilor albi, continuă să producă tragedii în Zimbabwe, țara africană trecând acum printr-un nou episod de foamete la peste 20 de ani de la naționalizări, relatează Reuters.

Robert Mugabe a murit in 2019Foto: Jekesai Njikizana / AFP / Profimedia Images

Reporterii agenției Reuters au asistat la modul în care locuitorii din Buhera, un sat din Zimbabwe, s-au încolonat în grupuri în fața școlii locale pentru a fi strigați pe nume ca să primească ajutoare umanitare: cereale, mazăre și ulei de gătit.

„Suntem recunoscători, dar mâncarea ne va ajunge doar o lună”, a declarat pentru Reuters Mushaikwa, o femeie în vârstă de 71 de ani care trăiește alături de soțul ei. „Recoltele mele s-au uscat”, a mai spus femeia în timp ce trăgea după ea sacul de cereale primit.

Zimbabwe nu a mai reușit să se hrănească din 2000, când Robert Mugabe, fostul președinte autoritar al țării, a ordonat confiscarea terenurilor și fermelor deținute de albi, măsuri care au perturbat producția agricolă și au dus la o prăbușire dramatică a acesteia.

Numeroși locuitori ai țării africane au ajuns de atunci dependenți de ajutoarele umanitare din străinătate pentru a-și asigura hrana de zi cu zi.

Criza de acum a fost exacerbată de fenomenul El Nino, care a produs secetă în mai multe țări din sudul Africii. Guvernul de la Harare estimează că anul acesta 2,7 milioane de locuitori ai țării vor fi afectați de foamete, deși experții sunt de părere că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Un purtător de cuvânt al guvernului zimbabwian a declarat pentru Reuters că autoritățile au în vedere declararea stării de urgență, dar că deocamdată nu a fost luată o decizie oficială în acest sens.

Zimbabwe a renunțat la reforma agrară a lui Mugabe cu 4 ani în urmă

El Nino este un fenomen meteorologic natural, asociat cu perturbarea maselor de aer și creșterea temperaturilor la suprafața oceanelor, el având loc o dată la 2-7 ani și durând de regulă până la 12 luni. El poate provoca fenomene meteorologice extreme precum cicloane tropicale, secete prelungite și incendii de vegetație.

„Când conduci prin preajmă, vezi că multe recolte s-au uscat”, a declarat de la Buhera Christine Mendes, directorul din Zimbabwe al Programului Alimentar Mondial. Acest sat se află la aproximativ 220 de kilometri sud de capitala Harare.

Experții ONU se așteaptă ca recolta de porumb a Zimbabwe, una de bază în țara africană, să scadă anul acesta la doar 1,1 milioane de tone.

Mendes a mai declarat că între lunile ianuarie și martie agenția ONU a ajutat în jur de 270.000 de persoane în 4 dintre regiunile din Zimbabwe, dar că e nevoie de mai multe fonduri.

Zimbabwe a anunțat în 2020, la doar un an după moartea lui Mugabe la vârsta de 95 de ani, anularea deciziei privind confiscarea proprietăților fermierilor albi, însă măsura nu a produs deocamdată rezultatele sperate în condițiile în care mulți dintre aceștia nu au mai dorit să se întoarcă în țară.

Mugabe a condus Zimbabwe timp de 3 decenii, până când a fost înlăturat de la putere în 2017 în urma unei lovituri de stat date de armată.