Robert Mugabe, primul președinte din Zimbabwe după obținerea independenței țării, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia acestuia, transmit BBC și Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit anunțului făcut de familie, Mugabe a murit după o luptă cu probleme de sănătate.

Robert Mugabe a murit în Singapore, unde a fost de mai multe ori la tratatament în ultimii ani, a declarat Reuters o sursă care cunoștea situația fostului lider african.

Mugabe a fost dat jos de la putere după o lovitură de stat militară în noiembrie 2017, după ce a condus Zimbabwe timp de trei decenii. El a fost premier al țării între 1980 și 1987, iar apoi, până în 2017, președinte.

Dictatura de 37 de ani a lui Mugabe a distrus moneda națională până la dispariție, țara s-a îndatorat masiv, iar populația este la un nivel extrem de sărăcie, cu o rată a șomajului de peste 80%. Drumurile sunt dezastruoase, multe localități nu au electricitate, educația este la un nivel minim, iar îngrijirea medicală aproape că nu există. Speranța de viață este una dintre cele mai reduse din lume.

Atunci când a ajuns la putere, după aproape un secol de domnie colonială, el a fost considerat un erou al eliberării africane și al reconcilierii rasiale. După aproape patru decenii, atât în Zimbabwe, cât și în străinătate, Mugabe a fost acuzat că este un dictator obsedat de putere, dispus să folosească detașamente ale morții contra populației revoltate, să măsluiască alegeri și să distrugă economia pentru a-și menține controlul asupra țării.

În 2017, Mugabe s-a agățat de putere cât a putut, neacceptând exluderea din propriul partid, ZANU-PF, și refuzând să demisioneze de la conducerea țării timp de o săptămână după lovitura de stat, până când parlamentul a demarat punerea sa sub acuzare.