Fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, Mike Pence, a anunțat vineri că nu îl va sprijini pe miliardarul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează AFP.

Mike PenceFoto: Steve Helber / AP / Profimedia

„Nu vă va surprinde, nu am de gând să-l susțin pe Donald Trump în acest an”, împotriva lui Joe Biden, a declarat acesta în timpul unui interviu pentru Fox News.

Creștin evanghelic, opozant înverșunat al avortului, Mike Pence l-a ajutat pe Donald Trump să cucerească dreapta religioasă în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

După ani de loialitate neclintită, el și-a schimbat tonul în urma atacului asupra Capitoliului, care a zguduit democrația americană la 6 ianuarie 2021.

În acea zi, Mike Pence a condus, în calitate de vicepreședinte, sesiunea din Congres, în cadrul căreia aleșii trebuiau să certifice victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020.

Deși avea doar un rol protocalar, Donald Trump a insistat ca el să refuze să valideze alegerea democratului.

Fostul guvernator al Indianei nu s-a conformat, ceea ce i-a adus o dușmănie puternică din partea susținătorilor miliardarului. Intrând cu forța în Capitoliu, unii au cerut „spânzurarea” lui Mike Pence, care a trebuit să se ascundă în grabă.

De atunci, a apreciat că cuvintele președintelui au fost „iresponsabile” și l-au „pus în pericol”. În iunie 2023, Mike Pence a candidat împotriva lui la primarile republicane. Dar nu a adunat suficient sprijin.