Fostul vicepreședinte american Mike Pence a anunțat sâmbătă că își retrage candidatura la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024, potrivit AFP.

Mike PenceFoto: Steve Helber / AP / Profimedia

„Sunt aici pentru a vă spune că a devenit clar pentru mine: nu este timpul meu”, a declarat Mike Pence, adresându-se reuniunii Coaliției Republicanilor Evrei (RJC) în cadrul unei convenții la Las Vegas, Nevada.

„După multă gândire și rugăciune, am decis să îmi suspend campania pentru președinție”, a spus el.

Candidatul Pence, care se zbătea în sondaje cu aproximativ 3,8% din intențiile de vot, potrivit site-ului specializat fivethirtyeight.com, nu avea aproape nicio șansă în fața fostului său șef, Donald Trump, care este favorit cert în alegerile primare republicane, în pofida problemelor sale judiciare.

El nu și-a îndemnat susținătorii înspre vreun alt candidat în timpul acestui discurs, care a luat publicul complet prin surprindere.

Toți cei opt candidați principali la nominalizarea republicană urmează să ia cuvântul la mitingul din weekend, inclusiv Donald Trump, care este în plină ascensiune în sondaje, și cel mai apropiat rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

După ani de loialitate de neclintit față de Donald Trump, fostul său vicepreședinte și-a schimbat tonul după asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Iar acest creștin evanghelic, un adversar convins al avortului, se hotărâse chiar să îl provoace pe fostul său șef în alegerile primare republicane din 2024, dar șansele sale au apărut foarte repede zdrobite.

Activiștii loiali fostului președinte l-au considerat un „trădător”, deoarece el a certificat în Congres că Joe Biden va câștiga alegerile prezidențiale din 2020.