Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a dat asigurări într-un interviu acordat AFP, în marja unui discurs susținut joi la Cambridge (Marea Britanie), că „mă pun la dispoziție” pentru a continua să conducă instituția financiară.

Kristalina GeorgievaFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

„Nu caut ca oamenii să mă aleagă pe mine, mă pun la dispoziție” pentru propria succesiune, a declarat ea într-un interviu online, în timp ce miniștrii Uniunii Europene (UE) i-au acordat marți sprijinul, iar FMI a lansat oficial miercuri procesul de numire a conducerii sale.

Procesul a fost deschis joi cu un apel pentru candidați, care pot fi nominalizați doar de reprezentanții guvernelor în Consiliul de administrație al Fondului sau de unul dintre guvernatorii acestuia, de obicei reprezentanți ai băncilor centrale.

Procesul urmează să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie și se bazează pe principiul „selecției deschise, transparente și bazate pe merit”, a precizat FMI.

Consiliul de administrație va valida apoi o listă cu candidații selectați, din care va fi ales următorul director general.

„Am fost extrem de emoționat să primesc sprijinul miniștrilor europeni. Aceasta este familia mea, am lucrat pentru Comisia Europeană timp de șapte ani. Dar am primit sprijin și din partea țărilor emergente”, a adăugat Georgieva.