Israelul a înaintat un protest oficial Vaticanului miercuri după ce secretarul de stat al Sfântului Scaun a declarat că răspunsul disproporționat al forțelor israeliene în fâșia Gaza au dus la un „carnagiu” în exclava palestiniană, relatează Reuters.

Cardinalul Pietro ParolinFoto: EvandroInetti-Zuma / Splash News / Profimedia Images

„Este o afirmație deplorabilă. A judeca legitimitatea unui război fără a ține cont de toate circumstanțele și datele relevante duce inevitabil la concluzii greșite”, a declarat ambasada Israelului de la Vatican într-un comunicat de presă.

Comentariile diplomației israeliene vin la doar o zi după ce cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, și-a reiterat „solicitarea ca dreptul la apărare al Israelului, care a fost invocat pentru a justifica această operațiune, să fie proporțional”.

El a afirmat însă că, dat fiind bilanțul de aproape 30.000 de victime vehiculat de autoritățile afiliate Hamas, răspunsul militar al Israelului nu este „cu siguranță” proporțional.

„Cred că suntem cu toții indignați de ceea ce se întâmplă, de acest carnagiu, dar trebuie să avem curajul să mergem înainte și să nu ne pierdem speranța”, a adăugat Parolin. El a subliniat că „trebuie să găsim alte modalități de a rezolva problema Gazei, problema Palestinei”.

Ziarul Vaticanului vorbește și el de un „carnagiu” în fâșia Gaza

Un editorial de opinie publicat miercuri de L'Osservatore Romano, ziarul oficial al Vaticanului, a venit cu un mesaj asemănător.

„Nimeni nu poate defini ceea ce se întâmplă în fâșia Gaza ca fiind 'victime colaterale' în lupta împotriva terorismului. Dreptul la apărare, dreptul Israelului de a-i aduce în fața justiției pe cei care au comis masacrul din octombrie, nu pot justifica acest carnagiu”, a notat articolul.

Cel puțin 1.200 de israelieni au fost uciși și alți 250 luați ostatici de comandourile Hamas care au pătruns în Israel în data de 7 octombrie a anului trecut.

Ministerul sănătății din Gaza a declarat miercuri că cel puțin 28.576 de palestinieni au fost uciși în loviturile militare israeliene.

Însă ambasada Israelului de la Vatican a declarat miercuri că Hamas poartă întreaga responsabilitate asupra deceselor și distrugerii din Gaza, notând că organizația teroristă folosește spitalele și școlile drept scuturi. Ambasada israeliană a sugerat de asemenea că majorității populației din Gaza susține „activ” gruparea islamistă.