In capitala Romaniei, la summitul NATO, merg sapte presedinti CSI, inclusiv Rusia. Printre ei se numara toti sefii statelor pe al caror teritorii exista conflicte nerezolvate. Fiecare a iesit cu declaratii prin care confirmau intentia de a ridica de la tribuna Aliantei tema sindromului postkosovar pe teritoriul CSI.

Cu exceptia lui Putin, la Bucuresti se vor deplasa liderii tuturor statelor membre GUAM: Georgia – Mihail Saakasvili, Ucraina – Viktor Iuscenko, Azerbaidjan – Aliev, Moldova – Vladimir Voronin. Participarea si-au anunatat-o, in egala masura, presedintii Turkmeniei – Berdymuhamedov si Uzbekistanului – Karimov.

Primul care si-a anuntat intentia de a se deplasa a fost Voronin. Promitand ca in viitorul apropiat Moldova va fi din nou un stat unitar, el a asigurat populatia tarii ca la summitul NATO va fi pus punct definitiv conflictului transnisrean. Cum, liderul de la Chisinau nu a spus.

In contextul vizitei lui Voronin in Romania se inscrie si interventia de joi, de la Chisinau, la conferinta internationala de reglementare a conflictului transnistren, a ministrului reintegrarii, Ivan Stavila. El a subliniat ca formatul actual de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol (Rusia, Ucraina, OSCE – intermediar, UE si SUA – observatori) trebuie sa fie revizuit in sensul echilibrarii statutului tuturor participantilor.

Adica UE si SUA trebuie sa fie intermediari cu drepturi depline. O asemenea formula ar insemna eliminarea Rusiei de pe pozitia de garant si de intermediar principal.