Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a cerut din nou miercuri o evacuare în masă a palestinienilor din Gaza, respingând criticile americane potrivit cărora declarațiile sale anterioare privind un astfel de scenariu „sunt iresponsabile", transmite AFP.

Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-GvirFoto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

„Statele Unite sunt bunul nostru prieten, dar, mai presus de toate, vom face ceea ce este bine pentru statul Israel: încurajarea emigrării a sute de mii de persoane din Gaza va permite rezidenților (israelieni) să se întoarcă la casele lor (de la marginea Gaza) și să trăiască în siguranță, protejându-i în același timp pe soldații noștri", a scris Ben Gvir pe rețeaua de socializare X, ca răspuns la criticile americane.

Ben Gvir, liderul partidului de extremă-dreapta pro-coloniști Forța Evreiască, a cerut luni ca coloniștii evrei să se întoarcă în Gaza după actualul război și să „încurajeze" populația palestiniană să emigreze, la o zi după un apel similar din partea unui alt ministru de extremă-dreapta, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich.

Deportarea unei întregi populații este crimă împotriva umanității

Expulzarea unei populații de pe teritoriul său este interzisă de Convențiile de la Geneva, care constituie nucleul dreptului umanitar internațional.

Statutul Curții Penale Internaționale (CPI) consideră „deportarea sau transferul forțat de populație" ca fiind o crimă împotriva umanității.

„Statele Unite resping recentele declarații ale miniștrilor israelieni Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir care pledează pentru relocarea palestinienilor din Gaza", a spus marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, care a calificat acest fel de declarații drept „iresponsabile".

„Poporul israelian sprijină emigrarea voluntară a arabilor din Gaza”

Smotrich, care conduce partidul „Sionism religios", a revenit miercuri la atac, susținând că „70% din poporul israelian sprijină emigrarea voluntară a arabilor din Gaza și absorbția lor de către alte țări".

Potrivit acestuia, „susținătorii unei astfel de soluții umanitare înțeleg că o țară mică ca a noastră nu își poate permite o realitate în care, la doar patru minute de orașele noastre, există un focar de ură și teroare, unde două milioane de oameni se trezesc în fiecare dimineață cu dorința de a distruge statul Israel".

În timpul unei vizite private la Paris din martie, Smotrich a negat existența unui popor palestinian. „Nu există palestinieni pentru că nu există un popor palestinian", a spus el.

Guvernul premierului Benjamin Netanyahu, care reunește partide evreiești de dreapta, de extremă-dreapta și ultraortodoxe, a fost deja acuzat că a întărit foarte mult influența coloniștilor din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.