Comunistul rus Nikolai Haritonov şi-a depus miercuri oficial candidatura pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 17 martie, în timp ce o jurnalistă opozantă faţă de preşedintele Vladimir Putin, Ekaterina Dunţova, şi-a anunţat intenţia de a crea un partid după ce candidatura prezidenţială i-a fost invalidată, relatează agenţiile EFE şi France Presse, potrivit Agerpres.

Ekaterina DunțovaFoto: Vera Savina / AFP / Profimedia

Candidatul comuniştilor şi-a prezentat documentele pentru candidatură în faţa Comisiei Electorale Centrale (CEC), instituţie care anterior a respins candidatura Ekaterinei Dunţova.

Nikolai Haritonov, în vârstă de 75 de ani, a primit sâmbătă susţinerea pentru candidatura sa prezidenţială în timpul congresului Partidului Comunist Rus (PCR), formaţiune care sprijină campania militară lansată de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Haritonov a participat şi la alegerile prezidenţiale din 2004, când a ocupat poziţia a doua, cu 13,69% din voturi. Este de aşteptat ca CEC să-i valideze candidatura, deşi, susţine portalul Meduza, administraţia de la Kremlin nu este mulţumită de refuzul liderului comuniştilor, Ghenadi Ziuganov, de a candida din nou el însuşi. Alte surse afirmă că, dimpotrivă, Ziuganov, în vârstă de 79 de ani, s-ar fi înţeles cu Putin să nu candideze.

În acest timp, Curtea Supremă rusă a respins contestaţia formulată de opozanta Ekaterina Dunţova după ce Comisia Electorală Centrală i-a invalidat pentru vicii de formă şi erori în documente candidatura susţinută de o "iniţiativă populară".

Necunoscută de majoritatea ruşilor, Ekaterina Dunţova se prezintă pe website-ul său drept "jurnalistă şi juristă". De când şi-a anunţat candidatura, ea s-a remarcat mai ales prin opoziţia împotriva campaniei militare ruse în Ucraina.

După ce Curtea Supremă i-a invalidat definitiv candidatura, Dunţova a confirmat că nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale, dar a spus că nu va abandona lupta politică şi îşi va crea un partid al "tuturor celor care sunt în favoarea păcii, libertăţii şi democraţiei".

Preşedintele Vladimir Putin nu are deocamdată niciun contracandidat care să-i pună probleme în obţinerea unui nou mandat.

Partidul Comunist din Rusia, opoziție pe hârtie

Pe hârtie, Partidul Comunist este unul dintre partidele opoziției parlamentare, dar în realitate susține politicile Kremlinului.

„Sarcina noastră este să consolidăm poporul în timpul campaniei electorale, astfel încât să existe o victorie pe toate fronturile”, a marșat Nikolai Haritonov în fața presei, referindu-se la conflictul din Ucraina.

Programul său se numește „Victorie”, a adăugat el.

La 75 de ani, Haritonov este o figură politică veche, fiind deputat în Duma din 1993 și membru al Partidului Comunist Rus din 2008. El se află sub sancțiuni europene, americane și canadiene de la ofensiva rusă în Ucraina vecină.

Haritonov a fost candidat la președinție în 2004, obținând 13,69% din voturi împotriva lui Vladimir Putin, care a fost apoi reales pentru prima dată.

Liderul Partidului Comunist Rus, emblematicul Ghenadi Ziuganov, în vârstă de 79 de ani, nu va candida la alegerile supreme pentru a cincea oară, după 1996, 2000, 2008 și 2012.

Citește și:

Cum vede un veteran al disidenței ruse viitorul Rusiei și soarta opoziției