Un american în vârstă de 59 de ani, condamnat la moarte pentru o dublă crimă înfăptuită în 2001, a fost executat joi prin injecție letală în Oklahoma, a anunțat administrația penitenciară din acest stat central, potrivit AFP.

Camera de executie cu injectie letala in TexasFoto: Texas Dept of Criminal Justice via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Execuția lui Phillip Hancock la penitenciarul de stat din Oklahoma, în orașul McAlester, a fost a 24-a din 2023 și ultima programată în SUA în acest an. Toate cele 24 de execuții, toate prin injecție letală, au avut loc în cinci state, trei în sud - Texas, Florida și Alabama - și două în centrul țării - Missouri și Oklahoma.

Consiliul de grațiere al statului Oklahoma a recomandat, la 8 noiembrie, ca pedeapsa lui Phillip Hancock să fie comutată în închisoare pe viață, însă guvernatorul republican Kevin Stitt nu a urmat această recomandare.

El a fost condamnat la moarte în 2004 pentru uciderea, în aprilie 2001, a lui Robert Jett și James Lynch, doi membri ai unei bande violente de motocicliști.

El a pledat întotdeauna în legitimă apărare, susținând că a fost atras într-o capcană la domiciliul lui Robert Jett, care se afla sub influența metamfetaminei și care a încercat împreună cu James Lynch să-l forțeze să intre cu forța într-o cușcă în care își închidea victimele pentru a le tortura.

Potrivit relatării sale, care a fost contestată de acuzare și care nu a convins juriul, Phillip Hancock a ripostat, a reușit să pună mâna pe pistolul lui Robert Jett și i-a împușcat pe cei doi agresori înainte de a fugi.

Oklahoma a reluat execuțiile în 2021, după un moratoriu de șase ani datorat execuțiilor ratate din 2014 și 2015.

Potrivit unui sondaj Gallup recent, 53% dintre americani sunt în favoarea pedepsei cu moartea pentru persoanele condamnate pentru crimă, cel mai scăzut nivel din 1972, când Curtea Supremă a blocat execuțiile în Statele Unite până când acestea au fost restabilite patru ani mai târziu.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 de state americane, în timp ce alte trei state - California (vest), Oregon (nord-vest) și Pennsylvania (nord-est) - respectă un moratoriu privind utilizarea acesteia.