Liderul nord-coreean Kim Jong Un a studiat fotografii ale principalelor baze militare americane din insula Guam, imagini obţinute de primul satelit de spionaj lansat de Coreea de Nord, a transmis miercuri agenţia oficială de presă KCNA, preluată de AFP.

Kim Jong Un la centrul de control aerospațial din Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

Kim „a privit fotografii aerospaţiale de la baza aerienă Anderson, de la Aspra Harbor şi de la alte baze militare importante ale forţelor americane, făcute din cerul de deasupra Guamului, în Pacific, primite la ora 9.21, în 22 noiembrie", afirmă sursa citată.

(Centru de control aerospațial din Coreea de Nord. Foto: STR / AFP / Profimedia)

KCNA anunţase anterior că o rachetă lansată marţi seara a urmat traiectoria programată şi a reuşit să instaleze pe orbită satelitul Malligyong-1.

Aceeaşi agenţie adaugă că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) prevede lansarea „în scurt timp" şi a altor sateliţi, pentru întărirea capacităţilor de supraveghere a Coreei de Sud.

„Lansarea unui satelit de recunoaştere este un drept legitim al RPDC pentru întărirea capacităţilor de autoapărare", subliniază KCNA.

Statul-major al armatei sud-coreene a precizat că analizează lansarea şi nu poate confirma deocamdată că satelitul a fost într-adevăr instalat pe orbită.

Nici Japonia nu a confirmat succesul nord-coreean. Guvernul de la Tokyo a comunicat miercuri prin purtătorul de cuvânt Hirozaku Matsuno că ministerul japonez al apărării analizează lansarea. Oficialul a adăugat că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor legate de rachete şi a capacităţilor operaţionale ale Coreei de Nord nu trebuie „tolerată" sau „neglijată".

Coreea de Nord mai încercase fără succes să lanseze sateliţi pe orbită, în mai şi august.

„O încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate”

Rezoluţiile ONU interzic însă Phenianului astfel de operaţiuni, iar guvernul de la Seul a reacţionat deja suspendând parţial un acord militar intercoreean, cu precizarea că nu a putut notifica direct măsura respectivă Coreei de Nord, deoarece "liniile de comunicaţie sunt întrerupte". Înţelegerea semnată de cele două Corei la 19 septembrie 2018, pentru reducerea tensiunilor la frontieră, prevede în special crearea unor zone-tampon maritime.

Statele Unite, Japonia şi ONU au condamnat lansarea de marţi. Farhan Haq, adjunct al purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a reamintit într-un comunicat că „orice lansare de către Coreea de Nord cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice contravine rezoluţiilor Consiliului de Securitate.

Şi premierul japonez Fumio Kishida a susţinut o poziţie similară: „Chiar dacă ei spun că este vorba de un satelit, lansarea unui obiect cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice este clar o încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite".

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al SUA a declarat că a fost „o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", care "amplifică tensiunile şi riscă să destabilizeze regiunea" şi chiar mai mult decât doar regiunea.

În septembrie, când s-a întâlnit cu Kim Jong Un, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că ţara sa ar putea ajuta Coreea de Nord la construcţia de sateliţi. Ulterior, SUA şi Coreea de Sud au afirmat că nord-coreenii trimit arme Rusiei, iar secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că legăturile militare între Moscova şi Phenian sunt "tot mai numeroase şi mai periculoase".

Potrivit AFP, experţii apreciază că succesul instalării pe orbită a unui satelit creşte capacitatea Coreei de Nord de a culege informaţii, în special deasupra Coreei de Sud, şi furnizează date cruciale în caz de conflict armat.

Sud-coreenii intenţionează să lanseze şi ei luna aceasta primul lor satelit de spionaj, cu ajutorul unei rachete SpaceX.