Patru rachete Katiuşa au fost lansate luni spre baza aeriană irakiană Ain al-Asad, care găzduieşte forţe americane şi alte forţe internaţionale în vestul Irakului, au declarat surse de securitate citate de agenția Reuters, scrie News.ro.

Trupe americane in SiriaFoto: Delil SOULEIMAN/ AFP/ Profimedia Images

Nu este încă clar dacă atacul a provocat victime sau pagube, dar doi oficiali din armată au declarat că rachetele s-ar putea să fi aterizat departe de bază.

Rachetele au fost lansate dintr-o zonă deşertică situată la aproximativ 25 kilometri nord de bază, iar forţele de securitate irakiene au lansat o căutare a atacatorilor, au declarat două surse de securitate.

Atacurile împotriva forţelor americane s-au înmulţit de la izbucnirea conflictului din Israel, la 7 octombrie, iar grupuri armate irakiene aliate cu Iranul au ameninţat că vor viza interesele americane cu rachete şi drone, dacă Washingtonul va interveni pentru a sprijini Israelul împotriva Hamas în Gaza.

23 de atacuri cu drone sau rachete în ultimele două săptămâni

Forţele americane şi aliaţii lor aflaţi în Irak şi Siria au fost ţinta a 23 de atacuri cu drone sau rachete în ultimele două săptămâni, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării.

„Între 17 şi 30 octombrie, forţele americane şi ale coaliţiei au fost atacate de cel puţin 14 ori în Irak şi de 9 ori în Siria”, a precizat oficialul american, citat de AFP.

Aceste atacuri au fost efectuate atât cu drone, cât şi cu rachete, şi „majoritatea nu au reuşit să îşi atingă ţinta datorită apărării noastre robuste”, a adăugat el.

Washingtonul acuză Teheranul că este implicat în aceste atacuri prin interpuşi.