Zeci de mii de persoane, agitând steaguri spaniole, au manifestat în weekend la Madrid împotriva unui proiect de amnistiere a separatiştilor catalani, o măsură cerută de separatiști pentru a susține un nou guvern al premierului interimar Pedro Sanchez, relatează AFP și News.ro.

Protest impotriva amnistierii separatistilor catalaniFoto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Această problemă delicată este negociată de către stânga spaniolă cu partide separatiste din regiunea Catalonia, în vederea obţinerii unei susţineri indispensabile a acestora pentru învestirea unui nou guvern al lui Sanchez, după ce la sfârșitul lunii mai acesta a convocat alegeri anticipate.

Situația a apărut în urma alegerilor legislative de la 23 iulie, în urma cărora socialiştii lui Sanchez s-au clasat pe locul doi, după Partidul Popular (PP, dreapta), care nu a obţinut o majoritate absolută în Parlament şi nu a reuşit să formeze o coaliţie care să susțină un guvern de dreapta.

Pentru a rămâne la putere Sanchez are nevoie de susţinerea în legislativul de la Madrid partidelor separatiste catalane Stânga Republicană din Catalonia (ERC) şi Junts per Catalunya (JxCat).

JxCat s-a aflat la originea unei tentative eșuate de secesiune a Cataloniei în 2017. Principalul instigator al acesteia, controversatul Carles Puigdemont, a fugit în Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.

Cererea unei amnistii - de care ar putea beneficia peste 4.000 de persoane implicate în secesiunea din 2017 - cea mai gravă criză politică din ultimele decenii în Spania -, este denunţată de dreapta spaniolă şi criticată inclusiv în Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez.

Dreapta spaniolă denunță în termeni duri eventuala amnistiere a separatiștilor

Perspectiva amnistierii separatiștilor a dus în ultimele săptămâni mai multe manifestaţii de protest. La manifestaţia de duminică din capitala spaniolă au participat 100.000 de persoane, potrivit autorităţilor. Partidul de extrema dreaptă Vox, care a chemat oamenii la protest, susține că au fost peste 100.000.

„Spania nu este de vânzare!”, „Fără amnistie!”, scria pe pancarte purtate de manifestanţii care s-au adunat în Plaza de Colon, scandând „Trimiteţi-l pe Puigdemont la închisoare!”.

Marcos Carbonell, un inginer în vârstă de 37 de ani, şi-a exprimat indignarea faţă de disponibilitatea lui Sanchez de a se asocia cu cei care vor „să rupă Spania”.

Liderul Vox Santiago Abascal l-a acuzat pe Sanchez în faţa mulţimii că ameninţă unitatea spaniolă şi că vrea o amnistie „doar pentru a rămâne la putere”.

„Ce ruşine, ce lipsă de demnitate, ce trădare!”, a tunat el.

PP, principalul partid din opoziţie, a organizat tot duminică propria zi de manifestaţii împotriva proiectului amnistiei, la care au participat, potrivit formaţiunii, peste 20.000 de persoane, la Malaga, în sudul țării.

„Această amnistie nu este negociată în numele Spaniei, ea este negociată în numele lui Sanchez”, le-a spus susţinătorilor săi liderul PP Alberto Nunez Feijoo, care a cerut ca spaniolii să fie întrebați cu privire la acest subiect în cadrul unui referendum.

Aceasta a fost a patra manifestaţie organizată de PP împotriva proiectului amnistierii, după altele ce au avut loc la Madrid, Toledo şi Santiago de Compostela.

Pedro Sanchez lasă de înțeles că i-ar putea amnistia pe separatiștii catalani

Sanchez, care încearcă să calmeze tensiunile legate de separatişti de când a ajuns la putere cu susţinerea lor în urmă cu cinci ani, s-a pronunţat în trecut împotriva unei amnistieri. În 2021, el i-a graţiat însă pe separatiştii catalani condamnaţi la închisoare din cauza rolului pe care l-au jucat în secesiunea eşuată.

Sâmbătă, Sanchez a dat asigurări în faţa unor reprezentanţi PSOE că această graţiere a dezamorsat în mod „de netăgăduit” tensiunile cu privire la Catalonia.

Însă tot el a spus că „rezolvarea definitivă a conflictului va face necesare şi alte măsuri, pentru că nu putem lăsa această rană deschisă pentru totdeauna”.

Sanchez are nevoie de susţinerea a cel puţin 178 de parlamentari - dintre cei 350 - pentru a obţine votul care urmează să aibă loc până la 27 noiembrie. În cazul în care eşuează, Spania va organiza în mod automat noi alegeri, care vor avea loc, probabil, la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor.