Premierul Pedro Sanchez i-a grațiat marți pe toți cei nouă lideri separatiști catalani condamnați pentru tentativa eșuată de declarare a independenței regiunii în 2017, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sanchez a anunțat grațierile într-un mesaj televizat. Acestea sunt condiționate și interdicția de a deține funcții publice rămâne în vigoare.

Aceștia au fost condamnați în 2019 cu pedepse cuprinse între nouă și 13 ani pentru infracțiuni de sediție și utilizare abuzivă a fondurilor publice, comise în organizarea unui referendum privind separarea de Spania, referendum pe care autoritățile de la Madrid l-au interzis, dar care a condus la o declarație de independență unilaterală și de scurtă durată.

Sanchez a descris grațierile, cărora majoritatea spaniolilor se opun, potrivit sondajelor, ca un gest de bunăvoință și un prim pas către rezolvarea unui conflict politic amar cu regiunea nord-estică bogată, al cărei guvern a căutat un nou referendum privind independența sub auspiciile Madridului.

Unul dintre lideri, Raul Romeva, care a fost condamnat la 12 ani pentru rolul său de șef al afacerilor externe al Cataloniei, a declarat că regiunea își va continua lupta pentru autodeterminare.

”Prin grațierea a nouă persoane, nu vor ascunde represiunea pe care continuă să o exercite împotriva sutelor de separatiști. ”Nu vom renunța la luptă: amnistie și autodeterminare!" a scris pe Twitter.

El și ceilalți ar trebui eliberați din închisoare după publicarea grațierilor în Monitorul Oficial.

Partidele conservatoare de opoziție din Madrid au declarat că vor contesta grațierile în instanțe, în timp ce sute de separatiști au protestat luni la Barcelona, ​​considerând planul lui Sanchez insuficient și cerând necondiționat un nou referendum privind independența regiunii.

Citește și: Spania, marcată de diviziune și scepticism în fața grațierii separatiștilor catalani