Preşedintele entităţii sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, a susţinut vineri ideea creării unei Serbii Mari în Balcani, într-o declaraţie acordată presei ruse înaintea unei noi vizite la Moscova, unde ar urma să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin, relatează Agerpres.

Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-HerţegovinaFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Noi, sârbii, trebuie să proclamăm statul nostru unit, integrat din Republica Srpska (din Bosnia), Serbia, Kosovo şi Muntenegru”, a spus liderul sârbilor bosniaci în declaraţii retransmise de televiziunea publică sârbo-bosniacă RTRS, citată de agenţia EFE.

În opinia liderului naţionalist sârbo-bosniac, care va efectua o vizită la Moscova la începutul lunii noiembrie, schimbările trebuie făcute cât mai rapid pentru a profita de noua „structură a ordinii mondiale” în curs de formare şi în care „dominaţia occidentală va lua sfârşit”.

Retorica privind „noua ordine mondială” post-occidentală este una promovată și de către Kremlin și însuși președintele Putin, Dodik urmând să fie primit de acesta pentru a treia oară de la declanșarea războiului din Ucraina.

Milorad Dodik a mai spus că singura modalitate de menţinere a păcii în Bosnia-Herţegovina este o „separare paşnică” a Republicii Srpska, una din cele două entităţi autonome care formează statul bosniac, cealaltă fiind Federaţia croato-musulmană.

Există de asemenea instituţii de putere centrale, iar Dodik încearcă să deconecteze entitatea sârbă de aceste instituţii şi se află astfel în conflict cu Înaltul reprezentant internaţional pentru Bosnia-Herţegovina, germanul Christian Schmidt.

Dodik spune că Rusia promovează o „politică de neingerință”

„Nu poate exista dialog cu Occidentul. Pentru că doar îşi impune cerinţele care trebuie executate”, a remarcat liderul naţionalist sârb, care a lăudat abordarea Rusiei.

„Rusia promovează o politică de neingerinţă în afacerile altor ţări şi acceptă orice ţară, indiferent de mărimea sa, ca partener”, a apreciat Milorad Dodik.

El consideră că Rusia „trebuie să-şi termine treaba în Ucraina” şi, în plus, să stabilească un control asupra „întregului spaţiu care poate fi periculos pentru Rusia”.

Pe lângă temele politice, Dodik doreşte să discute în timpul vizitei sale la Moscova şi chestiuni economice, în special construcţia unui gazoduct pentru transportul gazului rusesc către capitala sârbo-bosniacă Banja Luka.

Statele Unite au impus ample sancțiuni împotriva lui Dodik între 2017 și 2022 pentru măsurile sale de obstrucționare a punerii în aplicare a acordurilor de la Dayton. Conform Acordurilor de la Dayton, Bosnia a fost împărțită în două: o entitate sârbă - Republica Srpska - și o federație croato-musulmană.