Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a inceput, joi, vizita oficiala in Marea Britanie, la o zi dupa ce casa de licitatie Christie's a anuntat ca va pune in vanzare un portret nud al sotiei sale, Carla Bruni.

Sarkozy si Bruni au fost intampinati pe aeroportul londonez Heathrow, in jurul orei 11:30 GMT (13:30, ora Romaniei) de catre printul Charles si sotia lui, Camilla. Cei doi s-au indreptat spre Palatul Windsor, unde s-au intalnit cu Regina Elisabeta a II-a si ducele de Edinburgh.

Conform cnn.com, de-a lungul acestei vizite, care va dura doua zile, Sarkozy si Bruni vor participa la un banchet de stat oferit de casa regala britanica, iar Carla va fi invitata la un pranz impreuna cu Sarah Brown, sotia premierului Gordon Brown.

Prima Doamna a Frantei si-a facut lectiile pentru aceasta vizita, studiind timp de mai multe saptamani regulile de buna purtare ale Casei Regale. In plus, ea si-a ajustat tinuta, aparand alaturi de Sarkozy intr-un deux-piece albastru.

Miza politica importanta

Tot miercuri, Nicolas Sarkozy se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului Britanic, iar joi, liderul francez se va intalni cu premierul britanic Gordon Brown, nu la Downing Street, cum ar fi fost de asteptat, ci la stadionul Clubului de fotbal Arsenal, al carui manager este francezul Arsene Wenger.

Cei doi vor anunta un plan comun destinat construirii unor centrale nucleare in Marea Britanie. Vor discuta si despre Afganistan, unde Parisul ar putea trimite 1.000 de militari. Sarkozy si-a exprimat speranta ca relatia cordiala intre cele doua tari se va transforma intr-una de prietenie si a cerut miercuri Marii Britanii sa participe 'activ si din interior' la constructia europeana.

Intr-un interviu acordat postului BBC, citat de Rador, seful statului francez si-a exprimat dorinta de a lucra cu englezii, apreciind ca acest lucru nu inlatura axa Paris-Berlin, ci o completeaza. "Axa Paris-Berlin este un lucru fundamental, dar nu este de ajuns", a adaugat Sarkozy.

Vizita oficiala, umbrita de scandalul portretului nud al lui Bruni

Presa franceza vede aceasta vizita prezidentiala drept o ocazie buna pentru Sarkozy de a castiga cateva puncte in plus in ceea ce priveste imaginea, destul de sifonata de ultimele scandaluri care l-au avut in centru.

Evenimentul a fost insa umbrit de un nou scandal, dupa ce casa de licitatie Christie's a scos la vanzare si a afisat la sediul din Londra un portret nud al fostului fotomodel, realizat in 1993.

Fotografia, realizata de Michel Comte, o reprezinta pe Carla Bruni cu mainile impreunate pentru a-si proteja partile intime. Sotia presedintelui francez s-a declarat dezamagita de acest incident, precizand ca momentul ales de Christie's pentru anunt "a fost incredibil de nepotrivit si dureros".

Portretul Carlei Bruni a fost evaluat de Christie's la suma de 4.000 de dolari (aproximativ 2.500 de euro) si va fi scos la vanzare pe data de 10 aprilie.