Peste 3.000 de persoane de pe insula spaniolă Tenerife și-au evacuat casele în timp ce un incendiu provocat de temperaturile ridicate și vânturi puternice a făcut ravagii într-o zonă împădurită deja devastată de incendiul din august, relatează Reuters.

incendiu TenerifeFoto: Handout / AFP / Profimedia

Serviciile de urgență au declarat pe rețelele de socializare că au solicitat asistență de la Unitatea militară de urgență, spunând că incendiul, care s-a aprins miercuri, este o urgență la nivel înalt.

Incendiul din august a ars zile întregi, distrugând aproximativ 15.000 de hectare de pădure din parcul național din jurul vulcanului Teide, cel mai înalt vârf din Spania. Mii de oameni au fost, de asemenea, evacuați atunci, iar majoritatea s-au întors la casele lor.

„Temperaturile vor rămâne mai ridicate (decât de obicei), așa că ne așteptăm să fie reactivate mai multe incendii în zonă”, a declarat Rosa Davila, șefa guvernului local din Tenerife, într-un briefing de presă.

Ea nu a oferit nicio estimare cu privire la momentul în care persoanele evacuate s-ar putea întoarce acasă. Aproximativ 30 de hectare au fost afectate de miercuri seara, a spus ea.

Autoritățile locale speră ca incendiul să nu se extindă, pentru că pământul este deja pârjolit

Tenerife, una din insulele arhipelagului Canare din Oceanul Atlantic, este în alertă pentru temperaturi ridicate care se așteaptă să atingă 39 de grade Celsius pe parcursul zilei de joi.

Serviciul meteorologic național AEMET a declarat că Spania în ansamblu a înregistrat un record de șase zile consecutive de căldură nesezonală între 28 septembrie și 4 octombrie și sunt așteptate mai multe.

Oamenii de știință au legat temperaturile caniculare și condițiile uscate și cu vânt în multe părți ale lumii, inclusiv în sudul Europei, de schimbările climatice.

Incendiul din august fusese ținut sub control, dar niciodată stins complet, iar jarul încă ardea în pădure.

De obicei, este nevoie de două sau trei luni pentru a stinge complet un incendiu mare dacă există ploaie și umiditate, dar temperaturile actuale peste medie fac acest lucru mai dificil, au spus serviciile locale de urgență. Vremea uscată crește riscul de incendii și secetă.

Totuși, liderul regional din Insulele Canare, Fernando Clavijo, a fost optimist că incendiul de pe terenul deja pârjolit poate fi ținut sub control.

„Există mai puțin combustibil (pentru incendiu), așa că nu ar trebui să scape de sub control”, a spus el joi.

Incendiile de vegetație apar adesea în lunile de vară în Spania și Portugalia și sunt mai rare toamna. Cu toate acestea, în octombrie 2017, cele două țări au suferit sute de incendii mari care s-au soldat cu moartea a 45 de persoane în Portugalia și a patru în Spania.