Iranul a respins miercuri criticile Marii Britanii după ce Gardienii Revoluției iraniene au lansat pe orbită un satelit de imagistică, potrivit AFP.

Generalul Hossein SalamiFoto: Vahid Salemi / AP / Profimedia

La 27 septembrie, Iranul a anunțat că Gărzile Revoluționare, armata sa ideologică, a plasat pe orbită la 450 km deasupra Pământului un satelit de imagistică, Nour-3.

Această lansare este „un succes prețios”, a declarat șeful Gardienilor, generalul Hossein Salami. Imaginile realizate de satelit vor permite „să completeze nevoia de informații a Gardienilor”, a spus el.

Iranul susține că activitățile sale aerospațiale sunt pașnice și respectă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Dar guvernele occidentale se tem că sistemele sale de lansare a sateliților încorporează tehnologii interschimbabile cu cele utilizate în rachete balistice capabile să transporte un focos nuclear.

Marți, Marea Britanie a criticat demersul Iranului, afirmând că acesta a fost întreprins „în ciuda apelurilor repetate ale Consiliului de Securitate al ONU de a opri programul său de rachete balistice”.

„Acțiunile Iranului demonstrează încă o dată disprețul său față de restricțiile internaționale și subliniază amenințarea gravă pe care regimul o reprezintă pentru securitatea globală”, se arată în declarația britanică.