Discoteca în care 13 persoane au murit duminică într-un incendiu violent în Murcia făcea obiectul unui ordin administrativ de închidere de un an, dar acest ordin nu a fost pus în aplicare, au anunțat luni autoritățile din acest oraș din sud-estul Spaniei, potrivit AFP.

Incendiu club SpaniaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Potrivit lui Antonio Navarro, viceprimar al orașului Murcia, municipalitatea decretase ca discoteca să își înceteze activitatea în ianuarie 2022, înainte de a ordona punerea în aplicare a acestei decizii în octombrie - ceea ce ar fi trebuit să ducă la închiderea localului.

Încetarea activității fusese ordonată deoarece societatea care administra localul nu avea licență decât pentru o singură discotecă, Teatre, în timp ce deschisese o alta într-o parte a aceluiași spațiu, Fonda Milagros, unde a avut loc incendiul fatal, a detaliat el, asigurând că niciuna dintre ele nu avea, prin urmare, dreptul de a fi deschisă.

„Ultima etapă a fost ordinul de punere în aplicare din 2022 octombrie, iar din acel moment a existat efectiv o încălcare (a ordinului de închidere) din partea companiei”, a insistat Antonio Navarro, fără a da alte informații despre posibila cauză a incendiului.

În fața întrebărilor privind incapacitatea autorităților de a-și pune în aplicare decizia, el a promis că primăria se va asigura că „toate responsabilitățile” vor fi stabilite de instanțe.

La rândul lor, managerii unității au negat acest lucru și au susținut că erau în regulă. „Nimeni nu ne-a informat că nu mai există o licență valabilă”, a declarat avocatul lor, Francisco Adan.

„Colaborăm cu autoritățile competente și avem încredere în ele pentru a clarifica faptele”, a precizat clubul de noapte Fonda Milagros într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Cel puţin 13 persoane au murit duminică dimineaţă într-un incendiu declanşat într-o discotecă din oraşul Murcia, în sud-estul Spaniei.

Incendiul, declanşat în jurul orei locale 06:00 într-o discotecă de pe strada Atalayas din Murcia, o zonă cu mai multe cluburi de noapte, s-a produs în interior şi a fost de o gravitate extremă, potrivit primarului oraşului, José Ballesta.