Experți ai ONU în drepturile omului au cerut implementarea unor reforme majore în sistemul penitenciar american, prezentând mai multe cazuri șocante despre care spun că arată un „afront la adresa demnității umane”, relatează Reuters.

Inchisoare din SUAFoto: Kim Chandler / Associated Press / Profimedia Images

Raportul publicat joi de 3 experți numiți de ONU a fost întocmit în urma unor vizite efectuate în penitenciarele din Statele Unite în lunile aprilie și mai.

Una dintre practicile descoperite în timpul vizitelor a fost aceea de a imobiliza și încătușa femei în timpul nașterii, experții afirmând că „au auzit la prima mână mărturii directe șocante ale femeilor încătușate în timpul travaliului care și-au pierdut bebelușii din cauza încătușării”.

Rugat să ofere mai multe detalii, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că au fost identificate mai multe astfel de cazuri și că în toate a fost vorba de femei de culoare.

Experții au strâns de asemenea mărturii directe privind condițiile dintr-o închisoare din statul Louisiana unde afirmă că mii de prizonieri, preponderent de culoare, au fost „forțați să muncească pe câmp (inclusiv la recoltarea bumbacului)” sub privirile unor polițiști albi călare.

ONU a descris condițiile de aici ca fiind „foarte asemănătoare cu cele din urmă cu 150 de ani”, când sclavia încă nu fusese abolită în Statele Unite.

Închisori din SUA, acuzate de practici asemănătoare sclaviei

Raportul a descris poveștile strânse din așa-zisa închisoare „Angola” ca fiind „șocante”, afirmând că ele sunt echivalente unei forme contemporane de sclavie.

Experții ONU au tras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la folosirea pe scară largă a trimiterii deținuților la izolare, afirmând că și această măsură pare să fie aplicată în mod disproporționat în cazul condamnaților de culoare.

Un afro-american le-a spus experților ONU că a fost ținut în izolare timp de 11 ani fără întrerupere.

„Descoperirile noastre indică nevoia critică a unor reforme ample”, a declarat Juan Mendez, unul dintre experți.

Comisia a fost înființată de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în 2021, după uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Raportul publicat joi a fost întocmit pe baza mărturiilor a 133 de persoane din 5 orașe americane și 5 centre de detenție. El include o listă de 30 de recomandări pentru autoritățile americane, inclusiv un apel la crearea unei comisii privind reparații care să fie acordate persoanelor de descendență africană.