O situație care frizează absurdul a avut loc în una dintre regiunile rusești care au organizat alegeri weekendul acesta, 5 candidați cu același nume de familie înscriindu-se la scrutin pentru a împiedica alegerea unui contracandidat al partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin.

Alegeri in RusiaFoto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

Buletinul de vot prezentat de canalul de Telegram SOTA a fost fotografiat în regiunea Voronej, la alegerile locale pentru Consiliul Deputaților Districtului Semiluțki.

Pe acesta sunt înscriși Alexei Viktorovici Vahtin, Anatoli Anatolievici Vahtin, Anton Valentinovici Vahtin, Viktor Anatolievici Vahtin, Vladimir Ivanovici Vahtin și Evgheni Anatolievici Vahtin.

„Adevăratul” Vahtin, candidatul partidului naționalist „Rodina” (Patria) este Vladimir Ivanovici. Cercetătorul independent Chris Owen, care a sesizat situația pe pagina sa de Twitter, notează de asemenea că numele nu sunt enumerate în ordine alfabetică, astfel că Vladimir Ivanovici a ajuns undeva în mijlocul grupului de candidați pe buletinul de vot.

Acest lucru s-ar putea datora însă faptului că pozițiile de pe buletin au fost trase la sorți. Toți ceilalți 5 „Vahtini” sunt candidați care s-au înscris pe cont propriu la alegeri, fără susținerea vreunui partid, într-o aparentă tentativă de a-i induce în eroare pe alegători și ajuta pe Pavel Vladimirovici Ziabuhin, candidatul Rusiei Unite.

„Situația inițială a fost și mai absurdă, 8 Vahtini fiind nominalizați la început pentru mandat”, mai scris Owen, citând informațiile apărute pe canalul SOTA.

Alegeri cu cântec în Rusia

O situație asemănătoare a fost sesizată și la alegerile organizate în Rusia în urmă cu doi ani, când un opozant al partidului Rusia Unită s-a confruntat cu doi contracandidați care și-au schimbat numele de familie în cel pe care îl poartă și el.

Mai mult, candidatul opoziției reclama atunci că bărbații și-au schimbat inclusiv înfățișarea, lăsându-și barbă, pentru a semăna cu el. Întrebată cu privire la acest subiect, Ela Pamfilova, directoarea Comisiei Electorale ruse, declara atunci că situația este una „rușinoasă”, dar nu ilegală.

În cadrul noului scrutin ce a avut loc weekendul acesta, Rusia a organizat alegeri și în teritoriile ucrainene ocupate, o mutare denunțată de Kiev, Uniunea Europeană și ONU, care au anunțat că nu vor recunoaște în niciun fel rezultatele „așa-ziselor alegeri”.

Kremlinul a declarat în schimb luni după-amiaza prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că rezultatul alegerilor arată sprijinul larg de care se bucură președintele Vladimir Putin și că acesta nu va avea niciun concurent real „dacă” va alege să candideze pentru un nou mandat anul viitor.

Urmărește ultimele evoluții din a 565-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.