Guvernul chinez le-a interzis angajaților săi de la Beijing să folosească telefoane iPhone sau alte branduri străine pentru muncă sau să le aducă la birou, scrie miercuri The Wall Street Journal, citat de Reuters.

Un iPhone pus pe harta ChineiFoto: Michael Austen / Alamy / Profimedia Images

WSJ citează mai multe surse familiare cu situația care afirmă că în ultimele săptămâni angajaților guvernului central și ai agențiilor din subordinea acestuia li s-au dat instrucțiuni clare în acest sens în cadrul unor ședințe sau în discuții de grup. Se pare că deocamdată interdicția nu vizează și guvernele locale din diferitele regiuni ale Chinei.

Ea vine tocmai înaintea evenimentului de săptămâna viitoare la care analiștii se așteaptă ca Apple să lanseze o nouă linie de iPhone-uri.

China a încercat în ultimul deceniu să își reducă dependența față de tehnologii străine, cerând companiilor ce fac afaceri cu statul să renunțe la ele și investind puternic în promovarea industriilor locale.

Guvernul comunist a intensificat eforturile în acest sens începând cu 2020, când liderii de la Beijing au propus un așa-zis model de creștere bazat pe „circulația duală” care să reducă nevoia apelării la piețele și tehnologiile străine.

Mai mulți analiști au remarcat miercuri că noua mutare care vizează Apple arată că guvernul de la Beijing nu este dispus să scutească nicio companie din Statele Unite în cadrul eforturilor sale în acest sens.

„Nici măcar Apple nu este imună (...) în China, unde are sute de mii de angajați, dacă nu peste un milion de muncitori care lucrează pe liniile sale de producție în virtutea relației cu Foxconn”, a declarat analistul Tom Forte de la compania de consultanță D.A. Davidson.

Apple obține o parte importantă a veniturilor sale în China

China este una dintre cele mai mari piețe pentru Apple, generând aproape 20% din veniturile sale globale. Angelo Zino, un analist de la CFRA, afirmă însă că este puțin pobabil ca decizia luată acum de guvernul comunist să aibă un impact real asupra vânzărilor Apple în China, dată fiind popularitatea uriașă de care se bucură produsele sale aici.

Decizia chineză vine în pofida unei vizite oficiale efectuate în țară chiar în urmă cu câteva zile de către Gina Raimondo, secretarul american al comerțului, în vederea dezghețării relațiilor între Washington și Beijing, tensiunile dintre cele două superputeri crescând puternic în ultimii ani.

Janet Yellen, șefa Trezoreriei americane, a efectuat și ea o vizită în China cu acest scop în luna iulie.

Tim Cook, șeful Apple, a vizitat China mai devreme în cursul anului, la fel ca alți directori ai unor companii americane cu afaceri aici, printre ei numărându-se și Elon Musk.

Acest val de vizite efectuate în țara comunistă de către oficiali și oameni de afaceri americani a survenit în condițiile în care China și-a relaxat la finele anului trecut restricțiile draconice anti-Covid și a permis reluarea călătoriilor în și dinspre țară.