Trimisul american Amos Hochstein a declarat joi că este timpul să se delimiteze frontiera terestră dintre Liban și Israel, după ce a supervizat un acord maritim între cele două țări, care se află, din punct de vedere tehnic, în stare de război, potrivit AFP.

LibanFoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

„Este timpul să revizuim cadrul (...) care ne-a permis să obținem un rezultat în ceea ce privește frontiera maritimă și, de asemenea, să lucrăm pentru o pace terestră”, a declarat consilierul principal al președintelui Joe Biden pentru securitate energetică, într-o conferință de presă la finalul unei vizite la Beirut.

În octombrie 2022, după o îndelungată mediere din partea lui Hochstein, Israelul și Libanul au semnat un acord „istoric” prin care și-au delimitat frontiera maritimă și au eliminat astfel obstacolele din calea explorării hidrocarburilor offshore în zonă.

Libanul, care se bazează pe prezența resurselor naturale pentru a face față unei crize economice fără precedent, a început săptămâna trecută forajul de explorare în blocul 9, unde se află potențialul zăcământ Qana, o parte din acesta aflându-se în apele teritoriale ale Israelului.

„În ultimele zile, am venit aici pentru a obține punctul de vedere al guvernului libanez, pentru a merge în sud și a vedea cu ochii mei Linia Albastră și împrejurimile sale pentru a înțelege (...) ce este necesar pentru a obține un potențial rezultat”, a adăugat el.

În urma retragerii armatei israeliene din sudul Libanului în 2000, după 22 de ani de ocupație, ONU a trasat o „Linie albastră” care marchează frontiera dintre cele două țări. Forțele de menținere a păcii ale ONU sunt prezente în sudul Libanului din 1978.

Fortăreață a puternicei mișcări armate Hezbollah, bestia neagră a Israelului, zona de frontieră din sudul Libanului este scena unor violențe sporadice între cele două părți. În plus, mai multe sectoare de-a lungul frontierei sunt disputate între cele două țări.

Hochstein a cerut, de asemenea, alegerea unui președinte în Liban care să „implementeze reformele” necesare pentru a debloca ajutorul internațional. Acest post este vacant din octombrie 2022.

„Aștept cu nerăbdare să văd cât de repede vor fi implementate reformele și sunt dezamăgit după toate oportunitățile pierdute”, a declarat el.

În timpul vizitei sale, Hochstein s-a deplasat cu elicopterul la Baalbeck (est), unde Hezbollah are o prezență puternică.

În 2006, un război devastator a izbucnit între Israel și Hezbollah, în urma căruia au murit peste 1.200 de libanezi, majoritatea civili, și 160 de israelieni, majoritatea soldați.