Companiile americane nu vor mai putea să investească liber în străinătate în cele mai avansate tehnologii, în primul rând în inteligența artificială (AI) și în calculul cuantic, dacă acest lucru implică „țări problematice”, citând în special China, a anunțat miercuri Departamentul Trezoreriei, potrivit AFP.

Inteligență artificială Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com

Această decizie, care decurge dintr-un decret semnat de președintele Joe Biden, este menită să „apere securitatea națională a SUA prin protejarea tehnologiilor critice pentru următoarea generație de inovații militare”, a precizat Trezoreria, care a subliniat de asemenea caracterul „strict limitat” al acestui decret, pentru „a ne menține angajamentul față de investițiile transfrontaliere”.

În termeni practici, noile norme impun companiilor și persoanelor fizice din SUA să notifice administrația cu privire la anumite tipuri de tranzacții și le interzic pur și simplu pe altele dacă implică „entități legate de tehnologiile avansate identificate în ordinul executiv”.

„China s-a angajat să achiziționeze și să producă tehnologii-cheie care pot contribui la modernizarea armatei sale, iar acest ordin executiv este conceput special pentru a limita investițiile americane în companiile implicate în acest efort”, a explicat un oficial al administrației Biden în timpul unei conferințe de presă telefonice.

Teama administrației este că China va beneficia de pe urma investițiilor americane nu numai în ceea ce privește transferul de tehnologie, ci și prin „beneficii intangibile”, cum ar fi sprijinul în crearea de linii de producție, schimburi de cunoștințe și acces la piețe.

„La ultimul summit al G7, liderii au subliniat interesul nostru comun de a proteja în mod corespunzător tehnologiile sensibile cu implicații asupra securității naționale și importanța controlului investițiilor în acest domeniu”, a adăugat aceeași sursă.

Cu toate acestea, decretul nu ar trebui să afecteze anumite tipuri de tranzacții, atâta timp cât acestea implică societăți cotate la bursă sau filiale ale unor companii americane.

„Nicholas Lardy, cercetător la PIIE, a declarat pentru AFP: „Este un mare pas înainte, pentru că nu mai este vorba doar de restricționarea exporturilor, ci acum și a capitalului, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum”. (foto: Pop Nukoonrat | Dreamstime.com)