Artefacte antice ale Israelului trimise în SUA în urmă cu patru ani pentru scurt timp și destinate expunerii în cadrul unui eveniment la Casa Albă au ajuns la proprietatea lui Donald Trump de la Mar-a-Lago din Florida, relatează The Guardian, citând Haaretz.

Donald Trump si-a stabilit resedinta la Mar-a-Lago dupa incheierea mandatului prezidentialFoto: MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cotidianul israelian Haaretz a raportat marți că antichități, inclusiv lămpi antice din ceramică, care fac parte din colecția de comori naționale a Israelului, au fost expediate la Washington DC cu aprobarea directorului de atunci al Autorității pentru Antichități din Israel, Israel Hasson, pentru a fi folosite într-un eveniment legat de Hanukah la Casa Albă în decembrie 2019, când Trump era în funcție.

În cele din urmă, lămpile cu ulei nu au fost expuse din cauza îngrijorărilor SUA că ar fi putut fi luate din Cisiordania ocupată de Israel, a raportat Haaretz. Autoritatea pentru Antichități a încercat să intre din nou în posesia candelabrelor printr-un curier special, însă tot planul a fost însă dat peste cap de izbucnirea pandemiei de Covid-19 la începutul anului 2020. Pandemia a dus la „blocarea” artefactelor în SUA, deoarece oficialii nu au vrut să riște să folosească modalități de transport regulate pentru a returna comorile.

Oficialii israelieni au aflat recent că antichitățile au ajuns în cele din urmă la moșia fostului președinte din Florida, după ce un raid FBI asupra reședinței a dezvăluit cutii pline cu documente clasificate depozitate în băi și alte spații din casă după ce au fost scoase în mod necorespunzător din Casa Albă când Trump a părăsit postul.

Nu este clar cum au ajuns artefactele la Mar-a-Lago sau dacă Trump știe că se află în incintă. Haaretz a raportat că eforturile înalților oficiali israelieni de a recupera comorile naționale au eșuat până acum.

Actualul director al Autorității Israeliene pentru Antichități, Eli Eskozido, a declarat că a contactat Ministerul israelian de Externe, ministrul afacerilor strategice, Ron Dermer și pe fostul ambasador al SUA în Israel David Friedman, cerându-le ajutorul pentru recuperarea articolelor din Mar- a-Lago, dar fără succes.

Marți, un oficial israelian a prezentat toată această situație drept „o neînțelegere” și a spus că autoritatea pentru antichități „s-a trezit prea târziu” în ce privește această problemă.