​Începând de vineri, temperaturile sunt aşteptate să depăşească 40 de grade Celsius în zone extinse din Grecia, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Canicula la AtenaFoto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

În capitala Atena, temperaturile maxime ar putea atinge 45 de grade sâmbătă, a anunţat marţi serviciul meteorologic din această ţară. Autorităţile îi îndeamnă pe rezidenţi să fie prudenţi şi le recomandă să evite activităţile fizice solicitante.

Numeroase oraşe şi municipalităţi vor deschide săli dotate cu aer condiţionat pentru a le permite rezidenţilor să se pună la adăpost de temperaturile ridicate.

Mai multe sindicate au solicitat ca vineri să fie declarată zi liberă din cauza căldurii, dar guvernul nu a exprimat încă un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

Oamenii sunt îndemnaţi să lucreze de la domiciliu dacă este posibil.

Angajatorii au fost îndemnaţi să nu le ceară angajaţilor să practice muncă fizică în aer liber.

Meteorologii nu au putut preciza cât va dura valul de caniculă. Se tem însă că temperaturile ridicate ar putea dura până la 10 zile.

Călduri extreme în Grecia și Spania

Pericolul incendiilor de vegetaţie nu este însă atât de ridicat deocamdată întrucât, până în urmă cu câteva săptămâni, au căzut frecvent ploi torenţiale în Grecia.

Anunțul autorităților de la Atena vine în contextul în care o altă țară europeană preferată de turiști, Spania, se confruntă la rândul ei cu temperaturi extreme.

„Căldura va fi foarte intensă luni şi marţi în cea mai mare parte a peninsulei şi în arhipelagul Baleare. Se vor depăşi 38 sau 40 de grade Celsius în zone extinse ale ţării, ba chiar 42 sau 44 de grade Celsius în unele zone din Andaluzia (sud) şi din Aragon (nord-est)”, a anunțat luni într-un comunicat de presă agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet).

Un episod de căldură puternică a fost înregistrat în Spania și în urmă cu două săptămâni, iar un altul la sfârşitul lunii aprilie a stabilit un record absolut de temperatură pentru o lună de aprilie în Spania continentală, cu temperaturi de 38,8 grade Celsius, un nivel demn de luna iulie.

Un studiu publicat recent în revista Nature estimează că anul trecut peste 60.000 de persoane au murit în Europa din cauza valurilor de căldură, cele mai afectate fiind țările mediteraneene.