Administraţia talibană din Afganistan a ordonat închiderea saloanelor de înfrumuseţare în decurs de o lună, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri care vizează reducerea accesului la locurile publice pentru femeile afgane, relatează Reuters și Agerpres.

Salon de infrumusetare vandalizat in AfganistanFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

„Termenul limită pentru închiderea saloanelor de înfrumuseţare pentru femei este de o lună”, a declarat marţi Mohammad Sadiq Akif, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Prevenirea Viciilor şi pentru Propagarea Virtuţilor.

Guverne străine şi oficiali ai ONU au condamnat restricţiile tot mai mari care vizează femeile de la întoarcerea la putere a talibanilor în 2021, ca urmare a retragerii forţelor coaliţiei internaţionale din Afganistan.

Anul trecut, autorităţile talibane au închis majoritatea liceelor de fete, le-au interzis femeilor afgane să studieze la universitate şi să lucreze în mai multe profesii.

De asemenea, a fost interzis accesul femeilor în numeroase locuri publice, inclusiv în centre spa, săli de sport şi parcuri.

Afganistan, cea mai represivă țară din lume pentru femei

Saloanele de înfrumuseţare au apărut în Kabul şi în alte oraşe afgane imediat după alungarea talibanilor de la putere la sfârşitul lui 2001, la câteva săptămâni după atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite.

Multe au rămas deschise după revenirea islamiştilor la putere în urmă cu doi ani, însă cu firmele şi ferestrele acoperite, oferind locuri de muncă femeilor şi servicii clientelor lor.

Guvernele occidentale şi organizaţiile internaţionale au avertizat că restricţiile care vizează femeile în Afganistan împiedică orice posibil progres către recunoaşterea internaţională a guvernului taliban.

În data de 8 martie a acestui an, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, ONU a declarat că Afganistanul a ajuns cea mai represivă țară din lume pentru femei.

„„A fost sfâşietor să asistăm la eforturile lor metodice, deliberate şi sistematice de eliminare a femeilor şi fetelor afgane din sfera publică”, a declarat la momentul respectiv Roza Otunbayeva, şefa Misiunii de Asistentă a ONU în Afganistan (MANUA).