Talibanii au anunțat miercuri că au revenit asupra deciziei de a deschide liceele pentru fete, spunând că acestea vor rămâne închise până la redactarea unui nou plan care să respecte preceptele legii islamice, relatează Reuters.

Foto:

Profesorii și elevii din trei licee aflate în jurul capitalei Kabul au relatat că fetele s-au întors entuziasmate la cursuri miercuri dimineața dar că li s-a ordonat să plece acasă, povestind că multe dintre acestea au izbucnit în lacrimi la auzul veștii.

„Toate am fost dezamăgite și ne-am pierdut complet speranța când ne-a anunțat diriginta care plângea și ea”, a relatat una dintre eleve pentru Reuters.

Anterior, numai elevelor de şcoală elementară li se permisese să revină la clase. Şcolile secundare sunt deschise pentru fete doar în câteva provincii, în timp ce în majoritatea, inclusiv în capitala Kabul, fetele sunt în cea mai mare parte din timp obligate să stea acasă şi sunt private de educaţie.

Ultima dată când talibanii au guvernat Afganistanul, între 1996 și 2001, ei au interzis educația femeilor și accesul acestora la majoritatea locurilor de muncă.

Talibanii le-au interzis fetelor să meargă la școală

După retragerea haotică a forţelor internaţionale din Afganistan şi prăbuşirea fostului guvern susținut de Occident, talibanii au impus restricţii ample în ce priveşte viaţa de zi cu zi, mai ales pentru femei, inclusiv închiderea şcolilor.

La presiuni ample naţionale şi internaţionale, talibanii promiseseră că le vor permite tuturor fetelor să revină la cursuri odată cu începerea noului an şcolar, anunțând marți că acestea vor putea merge la școală începând de astăzi, în anumite condiții, printre care separarea clădirilor şcolare, purtarea hijabului şi predarea pentru fete să fie făcută doar de femei.

Însă doar o zi mai târziu ministerul educației de la Kabul a publicat un anunț care afirmă că școlile vor rămâne închise pentru fete până la redactarea unui nou plan care să fie în concordanță cu legea islamică și „cultura afgană”.

„Informăm toate liceele de fete care au eleve mai mari de clasa a șasea că acestea sunt libere până la următorul ordin”, afirma anunțul. Ministerul afgan al educației nu a dat curs solicitării jurnaliștilor de la Reuters de a oferi comentarii asupra situației.