Ministerul Educaţiei din Afganistan, ţară unde din august se află la conducere talibanii islamişti, a anunţat că toate şcolile îşi vor relua cursurile de miercuri, transmite marţi agenția dpa, citată de Agerpres.

Femeie afgana cu copilul eiFoto: Mohd RASFAN / AFP / Profimedia

Pentru prima dată de la revenirea la putere a talibanilor, elevele începând de la clasa a şasea vor avea permisiunea să revină în clase, însă sub anumite condiţii. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Aziz Ahmad Royan, a declarat pentru dpa că vor trebui făcute aranjamente speciale pentru ca fetele de peste 12 ani şi profesoarele să revină la şcoală.

Aceste măsuri includ „separarea clădirilor şcolare, purtarea hijabului şi ca predarea să fie făcută doar de femei”, a explicat el. În zonele unde segregarea şcolilor nu este posibilă din lipsa spaţiilor adecvate, perioadele de studiu vor fi decalate.

Talibanii au interzis fetelor să meargă la școală

Anterior, numai elevelor de şcoală elementară li se permisese să revină la clase. Şcolile secundare sunt deschise pentru fete doar în câteva provincii, în timp ce în majoritatea, inclusiv în capitala Kabul, fetele sunt în cea mai mare parte din timp obligate să stea acasă şi sunt private de educaţie.

La presiuni ample naţionale şi internaţionale, talibanii promiseseră că le vor permite tuturor fetelor să revină la cursuri odată cu începerea noului an şcolar.

După retragerea haotică a forţelor internaţionale din Afganistan şi prăbuşirea fostului guvern, talibanii au impus restricţii ample în ce priveşte viaţa de zi cu zi, mai ales pentru femei, inclusiv închiderea şcolilor.