Casa de Orania, cea din care face parte familia regală olandeză, a extras în jur de 3 milioane de guldeni din coloniile olandeze în perioada 1675-1770, a concluzionat un raport comandat de statul olandez și citat de Reuters.

GuldeniFoto: Wrangel / Dreamstime.com

Suma s-ar ridica la echivalentul a 600 de milioane de dolari în banii de astăzi, potrivit studiului numit „Statul și Sclavia”.

Acesta a examinat rolul guvernului olandez și a instituțiilor legate de acesta în sclavagismul din perioada colonială și repercusiunile acestuia. El a fost prezentat joi în parlamentul olandez, incluzând informații detaliate despre beneficiile obținute la momentul respectiv de Casa de Orania, din care fac parte și Willem-Alexander, actualul rege al țării, și familia sa.

Potrivit informațiilor prezentate legiuitorilor olandezi, prinții Casei de Orania au primit 3% din profiturile Companiei Indiilor de Est între secolele XVII-XVIII, deși nu erau acționari ai acesteia. Indiile de Est Neerlandeze au inclus cea mai mare parte a teritoriului Indoneziei moderne.

Imperiul colonial al Olandei din Asia s-a destrămat în cea mai mare parte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când posesiunile sale de aici au fost ocupate de forțele japoneze.

Olanda își confruntă trecutul de putere colonială

Prezentarea studiului vine în contextul în care Olanda își reevaluează mai pe larg rolul său în sclavagism și politicile sale coloniale din trecut.

Este așteptat ca regele Willem-Alexander să susțină un discurs pe acest subiect în data de 1 iulie, la împlinirea a 150 de ani de la abolirea sclaviei în fostele colonii ale Olandei.

La începutul anului trecut monarhul olandez a renunțat la folosirea trăsurii sale regale din cauza conotațiilor sclavagiste ale acesteia.

Premierul Mark Rutte și-a cerut deja scuze în luna decembrie a anului trecut pentru rolul țării sale în comerțul cu sclavi.

„Astăzi îmi cer iertare. Timp de secole statul olandez și reprezentanții săi a permis și stimulat sclavia și au profitat de pe urma acesteia”, a declarat el în timpul unui discurs televizat pe care l-a ținut la Arhivele Naționale Olandeze pe 19 decembrie.

„Este adevărat că nimeni de astăzi nu poartă o responsabilitate personală pentru sclavie, însă statul olandez poartă responsabilitatea pentru suferința imensă care le-a fost cauzată celor luați în sclavie și descendenților lor”, a adăugat el.

FOTO articol: © Wrangel | Dreamstime.com