Fosta lideră a mișcării de independență scoțiene Nicola Sturgeon, care a demisionat din funcția de prim-ministru în februarie, a fost arestată duminică în cadrul unei anchete privind finanțele formațiunii sale politice, SNP, au anunțat poliția și presa britanică, citate de AFP.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

Arestarea vine ca o nouă lovitură pentru Partidul Național Scoțian, SNP, care a fost slăbit de la plecarea surprinzătoare a carismaticului său lider, care a rămas la putere timp de opt ani.

„O femeie în vârstă de 52 de ani a fost arestată astăzi, duminică, 11 iunie 2023, ca suspectă în cadrul anchetei în curs privind finanțarea și finanțele Partidului Național Scoțian”, a anunțat Poliția scoțiană. Potrivit presei britanice, inclusiv BBC și agenția PA, suspecta este Nicola Sturgeon.

„Femeia a fost plasată în custodia poliției și este interogată de poliția scoțiană”, a precizat poliția scoțiană.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a lui Nicola Sturgeon, citată de PA, fostul lider s-a prezentat de bunăvoie la un interviu cu poliția, „în timpul căruia urma să fie arestată și interogată”. „Nicola a spus întotdeauna că va coopera cu ancheta (...) și continuă să facă acest lucru”, a continuat purtătoarea de cuvânt.

Percheziții au fost efectuate la mai multe proprietăți, inclusiv la locuința lui Nicola Sturgeon și a soțului ei, Peter Murrell, unde un cort al poliției a fost ridicat în grădină, și la sediul SNP din Edinburgh, potrivit PA.

La începutul lunii aprilie, Peter Murrell, care a fost șeful executiv al SNP până la jumătatea lunii martie, înainte de a demisiona din funcție, a fost arestat în cadrul anchetei privind finanțele partidului, înainte de a fi eliberat în aceeași seară fără nicio acuzație.

Câteva zile mai târziu, trezorierul SNP, Colin Beattie, a fost arestat. Și el a fost eliberat fără acuzații.

A condus lupta pentru independență

Investigațiile, care au început în 2021, s-au concentrat în special asupra utilizării donațiilor de 600.000 de lire sterline (683.000 de euro) colectate în ultimii ani în vederea organizării unui nou referendum de independență, un proiect aflat în impas în fața refuzului Londrei. La vremea respectivă, presa a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la un împrumut pe care acesta l-ar fi făcut partidului.

După opt ani la conducerea Scoției și un total de 15 ani în funcții de responsabilitate în executivul local, Nicola Sturgeon și-a anunțat demisia la jumătatea lunii februarie, spre surprinderea tuturor, explicând că nu mai avea energie. În toți acești ani la putere, ea a condus cu hotărâre lupta pentru independență.