Fostul vicepreședinte Mike Pence și-a depus luni candidatura pentru Casa Albă, potrivit documentelor publicate de Comisia Electorală Federală (FEC), și, prin urmare, va candida împotriva fostului său partener Donald Trump pentru nominalizarea sa drept candidat al republicanilor la alegerile prezidențiale din 2024, relatează AFP și Reuters.

Mike PenceFoto: Steve Helber / AP / Profimedia

Acest conservator evanghelic, un oponent aprig al avortului, va oficializa miercuri, ziua în care va împlini 64 de ani, candidatura sa.

Pence își va lansa campania cu un videoclip și un discurs în statul Iowa, au declarat săptămâna trecută trei surse familiare cu situația pentru Reuters.

Pence îl confruntă astfel pe favoritul republicanilor, Trump, pe care l-a susținut cândva cu loialitate, dar a refuzat să-l susțină când fostul președinte a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020 câștigate de democratul Joe Biden.

Fostul guvernator al Indianei s-a distanțat din ce în ce mai mult de Trump, spunând că încurajarea lui față a celor care au atacat Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021 i-au pus în pericol pe Pence și familia sa, care se aflau în clădire în acel moment.

Pence se alătură unui număr tot mai mare de candidați republicani, printre care și Trump, senatorul american Tim Scott și fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley.

Guvernatorul Dakotei de Nord Doug Burgum plănuiește să intre în cursă tot miercuri, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile lui Burgum. De asemenea, fostul guvernator al New Jersey, Chris Christie, intră în cursa republicană marți.

Numărul de candidați care concurează pentru nominalizare îi îngrijorează pe mulți oponenți ai lui Trump din cadrul Partidului Republican, care se tem că votul anti-Trump ar putea fi împărțit, iar în final fostul președinte să fie din nou nominalizatul republicanilor la președinție.