Șefa Trezoreriei americane, Janet Yellen, a avertizat cu privire la riscul unei „crize constituționale” și catastrofe financiare în SUA în cazul în care Congresul nu va majora limita de îndatorare a guvernului, relatează Financial Times.

Janet YellenFoto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

„Pur și simplu nu există opțiuni bune în cazul în care Congresul nu își îndeplinește responsabilitatea”, a subliniat ea cu două zile înaintea unei noi întâlniri dintre liderii republicani și democrați din Congres pentru a încerca să depășească impasul privind majorarea plafonului.

FT scrie că mai mulți oficiali din administrația președintelui Joe Biden au ridicat posibilitatea invocării celui de-al 14-lea Amendament din Constituția SUA pentru a permite guvernului să continue să se îndatoreze fără permisiunea Congresului ca să plătească salariile, asistența socială și dobânzile pentru datoria publică.

O clauză din acest amendament stipulează că „nu va fi pusă sub semnul întrebării validitatea datoriei publice a Statelor Unite, autorizată prin lege, inclusiv datorii asumate pentru plata pensiilor și a recompenselor pentru servicii legate de suprimarea unei insurecții sau rebeliuni”.

Economiștii și experții în dreptul constituțional american nu sunt însă siguri că folosirea unui asemenea tertip pentru a eluda votul Congresului ar fi legal.

SUA „nu ar trebui să ajungă în punctul în care trebuie să ne gândim dacă președintele poate continua să emită datorii. Aceasta ar fi o criză constituțională”, a avertizat Janet Yellen.

Ea a tras un nou semnal de alarmă privind necesitatea de a majora plafonul de îndatorare, avertizând că, dacă legiuitorii de la Washington nu vor face acest lucru, „vom avea o catastrofă economică și financiară creată de noi și nu există nicio acțiune pe care președintele Biden sau Trezoreria o pot urma pentru a preveni această catastrofă”.

Noi certuri privind plafonul de îndatorare al SUA

Spre deosebire de majoritatea țărilor dezvoltate, SUA au o limită asupra nivelului la care poate ajunge datoria publică. Deoarece guvernul american cheltuie de decenii mai mult decât încasează, acest plafon trebuie majorat constant, măsură ce necesită aprobarea Congresului.

În anii când Casa Albă, aripa executivă a statului american, și Congresul, legislativul federal de la Washington, sunt sub control politic diferit, negocierile pentru a crește plafonul de îndatorare sunt adesea dure și marcate de bătălii politice, deci avertismentele lui Yellen nu reprezintă ceva nou.

O astfel de dispută între republicani și democrați a avut de altfel loc și în urmă cu doi ani, Yellen avertizând și la momentul respectiv cu privire la pericolele unei intrări în incapacitate de plată a SUA.

Însă confruntarea de anul acesta între administrația democrată a președintelui Biden și Camera Reprezentanților controlată de republicani a provocat îngrijorări mai mari decât de obicei, după ce niciuna dintre părți nu a părut dispusă la un compromis.

Situația a făcut ca asiguratorii să ceară cele mai mari prime din ultimul deceniu pentru asigurarea datoriei SUA, analiștii financiari avertizând că riscul unei intrări în incapacitate de plată este tot mai mare.

Biden se va întâlni cu liderii republicani pentru a încerca să găsească o soluție

La finele lunii trecute Janet Yellen avertizase de asemenea Congresul să nu provoace o „catastrofă economică” în SUA.

„O intrare în incapacitate de plată ar produce o catastrofă economică și financiară”, a afirmat ea pe 25 aprilie, adăugând că o astfel de situație ar duce de asemenea la o creștere „pentru perpetuitate” a dobânzilor la care se vor putea împrumuta Statele Unite de pe piețele financiare.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, a aprobat câteva zile mai târziu un proiect de lege pentru creşterea plafonului datoriei în schimbul unor tăieri severe din cheltuielile publice, dar această iniţiativă are şanse slabe de a merge mai departe, întrucât democraţii sunt majoritari în Senat şi Casa Albă a avertizat deja că Joe Biden o va bloca prin veto dacă ajunge pe biroul său.

Joe Biden l-a invitat la începutul lunii pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, la o reuniune la Casa Albă pe 9 mai pentru a încerca să deblocheze negocierile.

La reuniunea de marțea aceasta vor participa de asemenea liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, şi liderii democraţi din ambele camere ale Congresului SUA, Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries.