Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a afirmat marţi că economia ţării va intra în recesiune dacă Congresul nu va mări limita de îndatorare a ţării înainte de a intra în incapacitate de plată, care ar fi un fapt fără precedent în istoria acesteia, transmit CNBC și news.ro.

Janet YellenFoto: Federal Reserve

”Consider că 18 octombrie este un termen limită. Ar fi o catatrofă ca facturile guvernului să nu fie plătite, ca noi să fim în situaţia de a nu avea resursele să plătim facturile guvernului”, a afirmat Yellen într-un interviu acordat emisiunii ”Squawk Box” de la CNBC.

Preşedintele Joe Biden a cerut luni Congresului să ridice limita datoriilor în această săptămână şi să evite chiar şi să se apropie de tulburări economice aproape sigure. El a dat vina pe republicani şi pe liderul minorităţilor din Senat, Mitch McConnell.

"Mă aştept în totalitate că va provoca şi o recesiune", a adăugat Yellen marţi.

Secretarul Trezoreriei i-a avertizat de săptămâni întregi pe preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, democrată din California, şi pe liderul majorităţii Senatului, Chuck Schumer, democrat din New York, că SUA nu îşi vor mai putea onora datoriile în jurul datei de 18 octombrie.

Parlamentarii trebuie să ridice sau să suspende plafonul de îndatorare, în caz contrar riscând ca SUA să intre în prima lor incapacitate de plată din istorie.

Departamentul Trezoreriei foloseşte în prezent aşa-numitele măsuri extraordinare de urgenţă pentru a achita facturile SUA, de la atingerea plafonului datoriilor la sfârşitul lunii iulie.