Caleşti de lux, bijuterii scumpe, invitaţi în ţinute de ceremonie şi o importantă mobilizare a forţelor de ordine pentru a asigura desfăşurarea fără incidente a evenimentului: fastul încoronării regelui Charles al III-lea îi inflamează pe britanici în plină criză a puterii de cumpărare în Marea Britanie, mai ales că şi de această dată contribuabilul va suporta în mare parte costurile evenimentului.

Oamenii vor să participe la cel mai important eveniment din Marea Britanie Foto: Andrew Parsons / Zuma Press / Profimedia Images

Spre deosebire de nunțile regale, ceremoniile de încoronare sunt plătite din bani publici.

Costurile evenimentului nu au fost dezvăluite, dar există estimări care vorbesc de o sumă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline (57 - 114 milioane de euro), la care se adaugă cheltuielile legate de securitate.

O sumă dublă față de costul încoronării Reginei Elisabeta.

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost cea mai scumpă ceremonie organizată vreodată de monarhie la acea vreme, potrivit New York Times, costând 1,57 milioane de lire sterline sau echivalentul de azi a 56 de milioane de lire sterline. De această dată, prețul mai mare este pus în parte pe nevoia securității, care nu ar fi fost o îngrijorare atât de mare în urmă cu decenii.

Bunicul lui Charles, George al VI-lea, a fost încoronat cu un cost de 454.000 de lire sterline în 1937 – care ar însemna 24,8 milioane de lire sterline azi.

Conform unui sondaj realizat de YouGov în aprilie, 51% dintre britanici sunt de părere că guvernul nu ar trebui să finanţeze încoronarea.

Suma totală cheltuită nu a fost specificată, dar "cifrele reale vor fi făcute publice în timp util", a asigurat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham. El a dorit să pună în balanţă această cheltuială cu "impulsul economic uriaş" ce va fi generat de eveniment. "O ocazie naţională precum aceasta, un mare eveniment de stat, atrage un interes global enorm care aduce mai mulţi bani decât cheltuielile aferente", a asigurat el.

Conform British Beer and Pub Association, încoronarea va genera venituri de 120 de milioane de lire sterline pentru barurile care vor putea să rămână deschise mai mult timp cu această ocazie. Sectorul hotelier estimează, la rândul său, încasări de 1 miliard de lire sterline.

Vicepremierul Oliver Dowden a asigurat recent că atât regele cât şi guvernul se vor asigura că nu vor exista extravaganţe şi excese în cadrul manifestărilor legate de încoronare. Ceremonia se anunţă mai sobră decât în cazul încoronării reginei Elisabeta a II-a - aproximativ 2.000 de persoane vor asista la ceremonia desfăşurată la abaţia Westminster, faţă de 8.000 în urmă cu 70 de ani.

Purtătorul de cuvânt al palatului a mai precizat că evenimentul a fost pregătit "ţinându-se cont de faptul că acesta este un moment de dificultate economică pentru mulţi oameni, astfel că s-au făcut economii în domenii cheie - de exemplu reutilizarea multor obiecte/elemente ceremoniale, mai degrabă decât comandarea unora noi".

Acesta este al treilea eveniment de mare fast din Marea Britanie în mai puţin de un an după sărbătorirea jubileului de platină al reginei (70 de ani de domnie) în iunie şi apoi înmormântarea acesteia în septembrie anul trecut.