Juan Guaido, unul dintre principalii lideri ai opoziției venezuelene, a fost obligat luni seara să părăsească teritoriul Columbiei, cu câteva ore după ce îşi anunţase sosirea în această ţară pentru o conferinţă internaţională despre țara sa natală, informează AFP și Agerpres.

Juan GuaidoFoto: Federico Parra / AFP / Profimedia Images

Bogota l-a „obligat” să plece, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul opoziţiei sub protecţia anonimatului, adăugând, fără a da alte detalii, că opozantul se află la bordul unui „zbor comercial cu destinaţia SUA”.

Autorităţile columbiene, care au denunţat o „intrare inadecvată” în ţară, au afirmat că Guaido a fost „condus la aeroportul El Dorado (Bogota)”, potrivit unui comunicat difuzat în seara zilei de luni.

La iniţiativa preşedintelui columbian Gustavo Petro, circa 20 de ţări, printre care SUA şi Franţa, urmează să se reunească marţi la Bogota, în încercarea de a relansa negocierile asupra Venezuelei ce au început în Mexic în august 2021, dar sunt în impas din noiembrie 2022.

Cu toate acestea, nici opoziţia, nici puterea venezuelene nu au fost invitate.

„Am sosit în Columbia, la fel cum milioane de venezueleni au făcut-o înaintea mea, pe jos”, scrisese Guaido pe reţelele sociale, făcând astfel aluzie la cei 7 milioane de venezueleni care au fugit din ţara lor din cauza crizei economice şi politice.

Juan Guaido vrea să candideze din nou la alegerile din 2024

Guaido nu a precizat cum a trecut frontiera, însă este foarte uşor să traversezi la Cucuta, în nord-estul Columbiei, la frontiera de vest a Venezuelei. Opozantului îi este oficial interzis să iasă din ţara sa şi este vizat de mai multe dosare ale justiţiei venezuelene, printre care unul pentru înaltă „trădare”.

Ministrul columbian al afacerilor externe, Alvaro Leyva, a amintit pentru presă că Juan Guaido nu a fost invitat la conferinţă şi a subliniat:

„Dacă el nu se prezintă (la poliţie), el îşi asumă riscuri, pentru că a intrat în mod inadecvat” pe teritoriul Columbiei.

În comunicatul său, Guaido „speră că summitul va putea garanta că regimul lui Maduro va reveni la masa negocierilor în Mexic şi că un calendar credibil pentru alegeri libere şi echitabile va fi convenit ca soluţie la conflict”.

Guaido, candidat în alegerile primare ale opoziţiei în vederea celor prezidenţiale din 2024, a fost recunoscut drept „preşedinte interimar” de SUA între ianuarie 2019 şi 2023, când opoziția din Venezuela și-a ales un alt lider.

El s-a autoproclamat preşedinte după realegerea contestată, în 2019, a lui Maduro, în urma unui scrutin boicotat de opoziţie.

Schimbare de poziție a guvernului columbian privind Venezuela

Columbia a fost principalul aliat al lui Guaido în regiune atunci când la conducerea ţării s-a aflat predecesorul lui Petro, conservatorul Ivan Duque, care rupsese relaţiile diplomatice cu Maduro.

Petro, primul preşedinte de stânga al Columbiei, a iniţiat o apropiere cu Caracas, restabilind relaţiile diplomatice şi implicându-se în procesul de negocieri politice din Venezuela.

Joia trecută, el i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să ridice progresiv sancţiunile împotriva Venezuelei.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, care nu a fost nici el invitat, a contestat importanţa conferinţei, la televiziunea publică:

„Dacă cineva dintre ei doreşte ca negocierile (...) să revină în Mexic, este suficient să facă un lucru (...): să ceară SUA să depună cele 3,2 miliarde de dolari în conturile bancare (...) pentru planul social semnat în Mexic în noiembrie”.

Maduro a făcut referire la plata fondurilor îngheţate prin sancţiunile internaţionale şi care trebuiau să servească unor programe sociale, în conformitate cu un acord între putere şi opoziţie, încheiat în noiembrie. Maduro a criticat de asemenea vizita lui Guaido, calificând-o drept „intempestivă, inoportună (...) şi imbecilă”.