UPDATE: Banca Angliei a blocat cererea oficialilor președintelui Venezuelei Nicolas Maduro de a retrage aur în valoare de 1.2 miliarde de dolari.
UPDATE: Venezuela a respins categoric sâmbătă la ONU ultimatumul lansat de către mai multe ţări europene. ”Nimeni nu ne va da termene, nici nu ne spune dacă trebuie sau nu convocate alegeri”, a declarat ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza.
UPDATE: Poziția exprimată de președintele american potrivit căreia toate opțiunile sunt deschise în ceea ce privește Venezuela este una periculoasă. O eventuală intervenție militară trebuie evitată cu orice preț, a transmis ambasadorul Rusiei la ONU, potrivit Reuters.
UPDATE: Criza din Venezuela ar putea fi discutată la reuniunea miniștrilor de externe din statele UE de la București, care va avea loc pe 31 ianuarie, potrivit șefului diplomației române Teodor Meleșcanu. El a spus că România susține organizarea unor alegeri anticipate în statul sud-american.
UPDATE: Uniunea Europeană va schimba abordarea în privinţa recunoaşterii legitimităţii Administraţiei din Venezuela în cazul în care nu vor fi convocate alegeri prezidenţiale în următoarele zile, a avertizat și Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.
"În lipsa unui anunţ în următoarele zile privind organizarea unor noi alegeri cu garanţiile necesare, Uniunea Europeană va trece la noi acţiuni, inclusiv în privinţa recunoaşterii conducerii ţării", a spus Federica Mogherini.
Here my statement on behalf of the #EU and its 28 Member States on #Venezuela: https://t.co/I6FAQ3qWrP
— Federica Mogherini (@FedericaMog) January 26, 2019
UPDATE: Secretarul de stat american Mike Pompeo a transmis, referitor la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, că este timpul ca statele să ia o decizie privind criza din Venezuela.
"Este vremea ca fiecare națiune să decidă de partea cui se situează. Nu mai e loc de amânări sau alte jocuri. Fie te alături forțelor libertății, fie ești în liga lui Maduro”, a fost mesajul lui Pompeo, potrivit Reuters.
UPDATE: În timp ce liderii europeni se alătură SUA în demersul de recunoaștere a liderului opoziției Guaido drept președinte interimar, cerându-i lui Maduro să facă pasul înapoi și să convoace alegeri anticipate, Rusia a înregistrat o înfrângere.
Potrivit Reuters, Rusia nu a reușit să blocheze reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind criza din Venezuela care a fost solicitată de SUA.
Premierul spaniol a lansat un avertisment la adresa regimului lui Maduro, într-un mesaj publicat sâmbătă pe twitter.
"Guvernul Spaniei îi acordă preşedintelui Nicolas Maduro opt zile pentru a convoca alegeri libere, transparente şi democratice. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar care poate convoca aceste alegeri", a transmis premierul Spaniei, Pedro Sanchez.
España tiene una responsabilidad con América Latina. Muchos lazos nos unen. Traslado el sincero compromiso de mi Gobierno con el pueblo y el futuro de Venezuela. Y la confianza en que será con el retorno de la democracia como Venezuela encontrará la salida a esta grave crisis. pic.twitter.com/iMiG7KXCBG
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) January 26, 2019
"Dacă Venezuela nu anunţă alegeri în următoarele opt zile, vom fi pregătiţi să îl recunoaştem pe Juan Guaido preşedinte interimar (...)", a declarat, la rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
Un mesaj similar a fost transmis de Guvernul Germaniei. Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat miercuri după-amiază preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.
Administrația Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.
Ramasi fara bani, SVR-istii din USA vor muri de foame. Sunt incapabili sa reziste intr-o economie ce cere perfomanta.
Mai omule, cand ai inflatie de 1500% si populatia iti fuge care incotro nu mai e problema interna. Asta cu neimplicarea este vechea poveste sovietica. Ii stii?baietii aia care vorbeau limba rusa si erau implicati cam in jumatate din glob sponsorizand revolutii comuniste.
Cine "a dat ultimatum", bre? "Liderii" din UE? Hahahaha, ce-i UE asta?
Cosmarul lu’ sef-tu! ;-)
In alta ordine de idei, cum te mai descurci? Am auzit ca rubla a scazut rau :-)
asa ca nu am o problema cu lovitura de stat din 1989
ai sesizat similitudinile cu "primavara araba"?
In cazul nostru isi exprima doar "ingrijorarea". Sau poate e necesar sa ajungem in situatia Venezuelei?
- Internaționala Socialistă;
- Partidul Socialiștilor Europeni;
- Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.
EU va pune in discutie actiunile Frantei Germaniei si Spaniei ? Sunt in concordanta cu dreptul international?
DIn parti ambele.
~~The Saker~~South Front
atat Macron cat si Maduro au fost alesi legitim in 2017, 2018 respectiv, iar la moment ambii sunt contestati masiv in strada de populatie.
daca europenii au dorit sa se distanteze de amerloc printr-o pozitie mai nuantata - santaj cu alegeri anticipate in 8 zile - au ratat ocazia.
Aici ajung tarile conduse de neaveniti, la crize economice profunde (in Venezuela e si mai grav deoarece economia lor se baza in mare parte pe petrol, nefiind diversificata).
In Franta inca se traieste pe picior mare, diferenta mare intre Macron si Maduro...
Iar restul prostilor sunt postaci rusi
Dar e mai usor sa dai vina pe americani decat pe masurile comuniste ale lui Chavez si Maduro.
Americanii intre timp au devenit exportatori de petrol deci toata gargara cu controlul surselor este istorie.
In Venezuela se pare ca nu ar fi fost, desi asta sustine presa, cine mai stie acum cand minte si cand nu la atatea fake news
Mazeta, newlook, demagogu si alti carnati de teapa lor au ordin pe unitate sa arunce mesaje pentru a semana dezinformarea.
Postacii kremlinului sunt debusolati, dupa cum vezi si in insiruirea de deasuora. Lucreaza mult, foc continu, dar nu reusesc sa mai pacaleasca. Sindromul de "au ajuns la fundul sacului".
La Venezuela le mai mergea textul "nu e adevarat, de fapt occidentul vrea petrolul Venezuelei si de aia...".
Doar un cont de postac urss a sondat timid povestea pentru ca stiu si ei ca nu-i mai crede nimeni.
Zic ca Maduro prinde Pastele in streang si Putin prinde Craciunul la 2 metri sub.
Postacii kremlinului sunt debusolati, dupa cum vezi si in insiruirea de deasuora. Lucreaza mult, foc continu, dar nu reusesc sa mai pacaleasca. Sindromul de "au ajuns la fundul sacului".
La Venezuela le mai mergea textul "nu e adevarat, de fapt occidentul vrea petrolul Venezuelei si de aia...".
Doar un cont de postac urss a sondat timid povestea pentru ca stiu si ei ca nu-i mai crede nimeni.
Zic ca Maduro prinde Pastele in streang si Putin prinde Craciunul la 2 metri sub.
Dobi, aia in Venezuela au inflatie de 1500% si voi luati apararea comunistilor cretinei de la putere?
Da ce, Deagnea sau Dancila au sustinerea poporului?
Sau Putin crezi ca are sustinerea mujychylor? Dar nu organizeaza alegeri.
Nici n-o sa organizeze, ca doar nu-s cretini. Streangul e ceea ce ii inspaimanta.
Da, numai lupi moralisti. E ca si cum compensatii lui Toader mi-ar tine mie morala.
REALITATEA E CRUNTA pt acest popor ...
https://knoema.com/pjeqzh/gdp-per-capita-by-country-statistics-from-imf-1980-2023?country=Venezuela