​Autoritățile din Kauhava, un orășel din Finlanda și reședința municipalității cu același nume, cer ca localitatea să găzduiască o bază militară a NATO, în pofida asigurărilor date de guvern că țara nordică nu va face acest lucru, relatează televiziunea finlandeză YLE.

Recruti finlandezi in apropierea KauhavaFoto: Timo Aalto / AFP / Profimedia Images

„Pe 17 aprilie 2023, guvernul orașului Kauhava a decis în unanimitate obiectivele programului guvernamental al orașului. Orașul Kauhava consideră important ca Finlanda să propună Organizației Tratatului Atlanticului de Nord înființarea unei baze la Kauhava”, afirmă Vesa Rantala, primarul orașului cu o populație de aproximativ 15.000 de locuitori, într-un comunicat remis presei.

„Kauhava are singurul aeroport militar din Finlanda cu o locație foarte centrală pentru Marea Baltică și toate țările nordice”, subliniază comunicatul, amintind de asemenea de pista de 2.700 de metri a aerodromului de aici și „conexiunile logistice bune pe uscat, cale feroviară și maritimă”.

„Linia de tren se află în apropiere, Autostrada 19 și Drumul Național 63 trec prin Kauhava, iar în apropiere sunt trei porturi”, mai afirmă comunicatul, citându-l pe managerul orașului, Vesa Rantala.

Finlanda a afirmat că nu va găzdui baze NATO

Finlanda a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO în data de 4 aprilie, după ce aderarea sa a fost blocată timp de aproape un an de către Turcia.

Fostul premier finlandez Sanna Marin a declarat în luna mai a anului trecut că Finlanda nu vrea ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a alianței.

Ea a precizat că chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu a făcut parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică.

Un sondaj de opinie realizat la începutul acestui an în Finlanda arată că aproape jumătate dintre finlandezi se opun înființării unei baze militare a NATO pe teritoriul național.

Deocamdată nu este clar dacă noul guvern finlandez de dreapta condus de Petteri Orpo, după înfrângerea suferită de Sanna Marin la alegerile legislative organizate pe 2 aprilie, ar avea o poziție diferită față de executivul fostului premier în ceea ce privește amplasarea de baze NATO pe teritoriul țării.

Însă experții citați de televiziunea finlandeză YLE afirmă că acest lucru este puțin probabil, dată fiind percepția publică privind această posibilă mutare.