Declararea unui prim-ministru al Israelului ca inapt pentru această funcţie va deveni mai dificilă după ce parlamentul (Knesset) a aprobat joi o nouă lege, ca parte a unui pachet de acte normative pe care guvernul ultraconservator le are în vedere pentru o controversată revizuire a sistemului judiciar, conform Reuters și CNN. În semn de protest, mii de oameni au ieşit în stradă și joi, blocând autostrăzi şi intensificând o campanie ce durează de câteva luni.

Proteste impotriva reformelor judiciare ale guvernului NetanyahuFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

După o noapte de dezbateri, deputaţii au aprobat legea în lectură finală, cu 61 de voturi „pentru” (din 120 de membri ai Knesset-ului) și 47 „împotrivă”. Restul s-au abținut sau nu au fost prezenții.

Potrivit legii - care poate fi contestată în instanță -, pentru demitere va fi nevoie de votul unei majorităţi de trei pătrimi de parlamentari. În plus, înlăturarea unui prim-ministru din funcţie va fi posibilă doar din motive psihice sau alte motive de sănătate, reducându-se astfel posibila influenţă a Curţii Supreme sau a Biroului procurorului general. Astfel, Curtea Supremă este împiedicată să ia în considerare „o cerere de declarare a incapacităţii premierului”.

Contestatarii spun că legea adoptată joi este o modalitate de a-l proteja pe premierul Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu un proces de corupţie care ameninţă să ducă la demiterea sa. Noul act normativ însă ar reduce semnificativ acest risc pentru Netanyahu.

Legea este parte a unui pachet de acte normative pe care guvernul ultraconservator le are în vedere pentru o controversată revizuire a sistemului judiciar.

„Ca hoţii noaptea”

Opoziția a anunțat că va contesta legea la Curtea Supremă. Fostul premier Yair Lapid a spus că este una „cu dedicaţie ruşinoasă şi coruptă”, care arată că Netanyahu „are grijă doar de el însuşi”.

  • „Ca hoţii noaptea, coaliţia tocmai a adoptat o lege cu dedicaţie, ruşinoasă şi coruptă, ca răspuns la un zvon nefondat privind o demitere din funcţie.
  • Fiecare cetăţean al Israelului ar trebui să ştie: cu câteva zile înainte de Paşte, în timp ce costul vieţii creşte vertiginos, Netanyahu îşi vede încă o dată doar de propriile interese”, a spus Yair Lapid.

Liderul Partidului Muncii, Merav Michaeli, membru al Parlamentului, a calificat și el legea drept una „ruşinoasă, dezonorantă, al cărei unic scop este de a-l împiedica pe Netanyahu să fie trimis la închisoare”.

Noi proteste

De luni de zile, sute de mii de israelieni ies în stradă în semn de protest faţă de proiectul de revizuire a sistemului judiciar.

Și joi mii de oameni au ieşit în stradă, blocând autostrăzi. Ei au mărşăluit cu steaguri şi pancarte pe o arteră din Tel Aviv, blocând traficul în plină zi de lucru.

Un grup mic a incendiat cauciucuri în afara portului maritim, blocând pentru scurt timp camioanele.

La Ierusalim, mulţimea s-a adunat de-a lungul zidurilor Oraşului Vechi, de care au agăţat o replică uriaşă a declaraţiei de independenţă a ţării.

  • „Luptăm pentru vieţile noastre ca popor evreu împreună în statul pe care îl construim de 75 de ani. Luptăm pentru că simţim că ceea ce se întâmplă acum ne destramă şi cerem guvernului să înceteze”, a spus unul dintre manifestanții, Avidan Friedman.

Noul guvern de extremă-dreapta al lui Netanyahu pare însă să meargă mai departe cu planurile controversate de revizuire a sistemului judiciar al ţării prin subminarea puterii Curţii Supreme.