Câteva mii de persoane s-au adunat vineri din nou în Place de la Concorde din Paris, după ce adoptarea fără vot a reformei pensiilor a provocat proteste violente. Președintele francez Emmanuel Macron s-a confruntat vineri cu cea mai gravă provocare la adresa autorității sale de la așa-numitele proteste Veste Galbene, relatează AFP și Reuters. Două moțiuni de cenzură au fost depuse vineri în încercarea de a răsturna guvernul.

nou protest in Franta impotriva reformei pensiilor, adoptata de guvern fara vot in parlamentFoto: Lewis Joly / AP / Profimedia

O nouă demonstrație a început vineri seara la Paris, în timp ce protestatarii s-au adunat în Place de la Concorde, lângă clădirea parlamentului Assemblee Nationale (Adunarea Națională).

Protestatarii au făcut focul.

S-a întâmplat ceva fundamental, și anume că, imediat, au avut loc mobilizări spontane în toată țara”, a spus liderul de stânga Jean-Luc Melenchon.

Reforma pensiilor crește vârsta de pensionare din Franța cu doi ani, până la 64 de ani, ceea ce guvernul spune că este esențial pentru a se asigura că sistemul nu va eșua.

Sindicatele și majoritatea alegătorilor nu sunt de acord.

Francezii sunt profund atașați de menținerea vârstei oficiale de pensionare la 62 de ani, care este printre cele mai scăzute din țările OCDE.

Peste opt din 10 oameni sunt nemulțumiți de decizia guvernului de a adopta reforma fără un vot în parlament și 65% doresc ca grevele și protestele să continue, a arătat un sondaj Toluna Harris Interactive pentru radioul RTL.

A merge înainte fără vot „este o negare a democrației... o negare totală a ceea ce se întâmplă în stradă de câteva săptămâni”, a spus psihologul Nathalie Alquier, în vârstă de 52 de ani, la Paris. „Este pur și simplu insuportabil”.

O alianță largă a principalelor sindicate din Franța a declarat că își vor continua mobilizarea pentru a încerca să forțeze anularea reformelor. Proteste au avut loc vineri în orașe, inclusiv Toulon, iar în weekend au fost planificate mai multe. O nouă zi de acțiune industrială la nivel național este programată pentru joi.

Sindicatele profesorilor au făcut apel la greve săptămâna viitoare, care ar putea perturba emblematicele examene de Bacalaureat.

În timp ce protestele au fost până acum în mare parte pașnice, tulburările din noaptea trecută aminteau de protestele Vestelor Galbene care au izbucnit la sfârșitul anului 2018 din cauza prețurilor ridicate la combustibil.

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că aproximativ 310 de persoane au fost arestate de poliție și a promis că vor lua măsuri împotriva celor care vor face probleme.

„Opoziţia este legitimă, protestele sunt legitime, dar provocarea haosului nu este”, a declarat el la radio RTL.

Parlamentarii de stânga și de centru au depus vineri o moțiune de cenzură în parlament.

Dar, chiar dacă Macron și-a pierdut majoritatea absolută în camera inferioară a parlamentului la alegerile de anul trecut, au fost puține șanse ca aceasta să treacă - cu excepția cazului în care se formează o alianță surpriză a parlamentarilor din toate părtidele, de la extrema stângă la extrema... dreapta.

Liderii partidului conservator Republicanii au exclus o astfel de alianță.

Aceste moțiuni ar trebui examinate în Adunarea Națională luni de la ora 16.00 (15.00 GMT), au declarat pentru AFP surse parlamentare.

Deputații grupului parlamentar independent de centru Liot au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură „transpartizane”, cosemnată de aleșii Nupes (Noua uniune populară, ecologică şi socială).

Adunarea Națională, fostul Front Național (extrema dreaptă) a depus și ea vineri o moțiune de cenzură, acuzând o „reformă nedreaptă și inutilă”.