Poliția georgiană a folosit marți gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, în timp ce mii de manifestanți au ieșit în stradă în capitala Tbilisi pentru a se opune unui controversat proiect de lege privind „agenții străini". Cel puțin 66 de persoane au fost arestate și 50 de polițiști au fost răniți, au anunțat autorităţile din această fostă republică sovietică din Caucaz, relatează AFP.

Confruntări între protestari și poliție în apropierea parlamentului din TbilisiFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ministerul georgian de Interne precizează într-un comunicat, citat de agenţia rusă de presă Interfax, că „aproape 50 de poliţişti” au fost răniţi la aceste proteste, dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Protestatarii din Tbilisi au protejat o femeie care flutura un steag al Uniunii Europene de un tun cu apă, în timp ce poliția încerca să disperseze protestarii din fața parlamentului.

Martorii au văzut polițiști cu scuturi făcând arestări de-a lungul bulevardului Rustaveli, principala arteră care trece prin centrul orașului, scrie Reuters.

Polițiștii a intrat în conflict cu demonstranții, unii dintre ei aruncând cocktail-uri Molotov și pietre.

Ministerul de Interne a declarat că persoane din ambele tabere au fost rănite în ceea ce a numit un protest extrem de violent. Poliția va reacționa la încălcările legii, a adăugat acesta.

Lege controversată împotriva presei și ONG-urilor

Demonstranții au protestat împotriva legii care impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar riscând amenzi.

Legea amintește de o lege similară adoptată în Rusia în 2012, care a fost folosită pe scară largă de Kremlin pentru a reprima organizațiile media și de opoziție sau simplele voci critice.

Președintele georgian, Salome Zurabișvili, a vorbit la televiziune de la New York pentru a spune că „este alături” de protestatari.

„Voi reprezentați astăzi o Georgie liberă, care își vede viitorul în Europa și nu va lăsa pe nimeni să îi fure acest viitor”, a adăugat ea, cerând „abrogarea” legii și promițând că va exercita dreptul de veto asupra acesteia.

Cu toate acestea, veto-ul ar putea fi depășit de partidul de guvernământ Visul Georgian, care controlează mai mult de jumătate din locurile din parlament.

Georgia, o mică fostă republică sovietică din Caucaz, are ambiția de a adera la UE și la NATO, dar mai multe măsuri guvernamentale recente au aruncat o umbră asupra acestor aspirații și au ridicat îndoieli cu privire la legăturile sale cu Kremlinul.

Ambasada SUA în Georgia a denunțat marți legea adoptată în primă lectură drept „o zi neagră pentru democrația georgiană”.

„Adoptarea de către Parlament a acestor legi inspirate de Kremlin nu este în concordanță cu dorința clară a poporului georgian de a se integra în Europa și de a se dezvolta în mod democratic”, a declarat aceasta într-o postare pe Facebook.

„Continuarea acestor legi va dăuna relațiilor Georgiei cu partenerii săi strategici”, a precizat ambasada, deși SUA au și ele o lege privind „agenții străini”.